Huskeliste for Id og 17. mai

Huskeliste for Id og 17. mai

13. mai feires den muslimske høytiden Id og 17. mai er Norges nasjonaldag. Her er de viktigste koronareglene du må huske på ved årets feiringer.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

Mange er usikre på hvilke regler som gjelder i Halden under feiringene, så vi har laget en oppsummering. Disse reglene gjelder uansett dag, men er særlig viktig å være oppmerksom på når høytider feires.

Når du planlegger feiring, må du være oppmerksom på at det har noe å si hvor du skal feire.

Sammenkomster i private hjem og hager

 • Det anbefales å møtes utendørs, og ikke ha besøk av flere enn fem gjester. Det er samme antall som anbefales hjemme uansett om man møtes innendørs eller utendørs.
 • Vaksinerte gjester og gjester som har hatt covid-19 i løpet av de siste seks månedene, kan regnes som en del av husstanden. Disse kan altså komme i tillegg til fem gjester.
 • Dersom alle gjestene kommer fra samme husstand kan man være flere enn fem, men man må kunne holde avstand.
 • Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort.

Private sammenkomster på offentlig sted eller i leide eller lånte lokaler

Hvis naboer, familie eller venner møtes for eksempel i en park, på en lekeplass, på stranda eller i et lånt eller leid lokale, så er det en privat sammenkomst. I slike tilfeller gjelder følgende begrensning:

 • Innendørs: 10 personer
 • Utendørs: 20 personer

Offentlig arrangement

Det er nå mulig arrangere noen mindre offentlige arrangementer. Et offentlig arrangement er i utgangspunktet åpent for alle, men nå er det følgende begrensninger på antall deltakere:

 • Innendørs: 10 personer
  I noen tilfeller kan det være flere. Det er mulig i disse situasjonene: 
 1. Hvis alle i publikum sitter på faste, tilviste plasser: 30 personer. Det kan for eksempel være aktuelt ved samlinger i moské, kirke eller forsamlingslokale.
 2. På idretts- og kulturarrangement for utøvere under 20 år som tilhører samme kommune: 30 personer
 • Utendørs: 30 personer
  Det kan for eksempel være aktuelt ved 17. mai-tog og andre feiringer i velforeninger.

17. mai-tog

Selv om ikke de vanlige 17. mai-togene kan arrangeres i år, så vet vi at mange ønsker å gjennomføre mindre tog i sine nærområder. Det er mulig å gjøre, men også dette har begrensninger som man må være oppmerksom på hvis man velger å ta initiativ til noe slikt.

 • Et 17. mai tog i et nabolag er et offentlig arrangement og må ha en ansvarlig arrangør.
 • Man må regne de som går sammen i tog som deltagere på samme offentlige arrangement. Det kan altså ikke delta flere enn 30 personer i toget. Skal de som går i tog møte noen av de som ser på toget etterpå, må det være færre i toget.
 • Dersom folk som ser på toget skal være sammen med de som går i tog etterpå, må man legge sammen. Det kan ikke være 30 som går i tog og flere titalls som ser på som samles etterpå. Totalsummen på de som samles skal ikke overstige 30 personer.
 • Mennesker som står langs gata for å se på et tog, som har god avstand til toget, og som ikke skal delta i noen samling med de i toget etterpå, kan komme i tillegg til de 30.
 • For noen nabolag er dette færre enn man ønsker, men sånn er det dessverre nå. En mulighet da, er å dele opp nabolaget i flere små tog og flere små samlinger.

Ikke glem dette

Det er de samme koronareglene som gjelder på helligdagene våre som på hverdagene. Husk å holde minst en meter avstand til andre også i festlig lag. Bruk munnbind når det er vanskelig å holde avstand. Sørg for å ha rene hender. Hold deg hjemme hvis du er syk.

Halden kommune ønsker våre innbyggere en riktig god id 13. mai og en flott nasjonaldag 17. mai.

Du finner oversikten over alle koronaregler her!

Se mer informasjon om 17. mai her