Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer
Velkommen, Logg på
  AAANormal modusKontrast modusNettstedkart

Fra nyttår blir det krav om alderskontroll i solarier

Av: Lisa Gustavsen | Publisert: 22.12.2016 12:14:13
Fra 1. januar 2017 må alle solstudioer, treningssentre, frisører, hudsalonger, arbeidsplasser og lignende som tilbyr bruk av solarier til kosmetisk formål ha et system for alderskontroll som forhindrer at de som er under 18 år får tilgang til solariet
​Statens strålevern skriver på sine nettsider: "Bruk av solarium gir brunfarge og en følelse av velvære for mange. Dessverre er det også slik at overdreven soling, både utendørs og i solarium, gir økt risiko for hudkreft og andre hud- og øyeskader. Dette gjelder spesielt dersom solingen starter i ung alder. Vi har derfor 18-års aldersgrense i Norge for å tilby solarium til kosmetisk formål".

Revidert strålevernforskrift
Strålevernforskriften er nylig revidert og endringene ble vedtatt i statsråd
sun-machine-1488077.jpgfredag 16. desember. Ny versjon gjelder fra 1. januar 2017. For solarier innebærer det følgende endringer:
  •  Tidligere §36 Solarier er nå splittet opp i tre nye paragrafer, nemlig § 36 Tekniske krav til solarier, § 37 Alderskontroll ved bruk av solarier og § 38 Andre krav til virksomhet som tilbyr soling i solarier.
  •   Det blir obligatorisk for solarievirksomhetene å bruke Strålevernets versjon av plakat med advarselstekst og verneregler for oppslag i lokalet (jf. § 38), i motsetning til tidligere der det kun har vært krav om at den skal være i samsvar med Europastandarden EN 60335-2-27, og bruk av Strålevernets versjon har vært frivillig. Plakaten skal henge lett synlig i lokalet og det skal ikke være andre oppslag som tar oppmerksomheten bort fra den obligatoriske plakaten.
  •   Importører og produsenter av solarier for kosmetisk formål i Norge skal nå ha godkjenning fra Strålevernet jf. § 9. Melding av nye solariemodeller og endringer ved eksisterende modeller vil heretter stå som vilkår i godkjenningen og er tatt ut av forskriftsteksten. Dette vil ikke ha noen umiddelbar praktisk betydning for kommunenes tilsynsvirksomhet og de enkelte solstudioer. Melding av solarievirksomheter og deres solarier skal gjøres som før ved bruk av Strålevernets elektroniske meldesystem for strålekilder (EMS).
 
Veiledere og øvrig informasjon på Strålevernets nettsider vil bli oppdatert iht. revidert forskrift på nyåret.
 
Mer informasjon om solarier finner du på Strålevernets temasider for solarium her: Informasjon om solarier og alderskontroll
Sist oppdatert: 17.01.2017 15:34:45
Kommentarer (0) | Legg til kommentar
Gi karakter          | 
Dele innholdSkriv ut