Informasjon om økt eiendomsskatt

Henrik Meyer Endret:24.02.2017 09:33 Emneord (los) Priser og satser, Skatter og avgifter

​Eiendomsskatten i Halden har nå økt og Halden kommune sender i disse dager ut faktura.

Halden kommunestyre vedtok i desember 2016 å sette opp eiendomsskatten. Dette ble vedtatt for å kunne bruke de økte inntektene til nedbetaling av tidligere underskudd.

Nå i slutten av februar sender Halden kommune ut fakturaer for eiendomsskatt, og det er nå alle med eiendom i Halden vil oppleve at de må betale mer enn tidligere.

Hvor mye øker eiendomsskatten?

Eiendomsskatten beregnes av skattegrunnlaget. Boligens størrelse, alder og plassering vil påvirke eiendomsskatten. Alle som eier eiendom i Halden vil i slutten av februar også få tilsendt eiendomsskatteseddel. Denne viser taksten som danner grunnlag for eiendomsskatten, og den forteller hvordan du kan klage dersom du mener taksten er feil.

For bolig, fritidseiendom og ubebygde tomter er eiendomsskatten økt med to promille. Tidligere var eiendomsskatten på disse eiendommene 3,75 promille, mens den nye eiendomsskatten er 5,75 promille. For næringseiendom er ikke eiendomsskatten økt. Det skyldes at disse allerede har en eiendomsskatt på 7 promille som er maksimalt av hva loven tillater.

For å gi et bilde av hva du kan forvente deg har du her noen eksempler på hva økt eiendomsskatt kan bety i kroner og øre:

Område:​Areal:​Byggeår:​Økning pr år:
​Låby​130​1965​2116
​Brekkerød​160​2008​3496
​Stenrød​100​1997​3260
​Tistedal​120​1990​2108

Det kan være store variasjoner fra disse eksemplene. Det er heller ikke gitt at alle boliger som ligner på eksemplene over har samme økning. Det skyldes at det er mange faktorer som påvirker taksten på en bolig. Størrelse på tomten, tomtens attraktivitet og boligens standard er noe av det som påvirker en takst. Noen boliger kan også ha fått ny takst som følge av vesentlige endringer som ombygging, utskillelse av tomt og lignende. Hva som konkret gjelder for deg, får du altså vite i et eget brev med overskriften "Eiendomsskatt - melding om skattetakst for 2017".

Hva om jeg har betalingsproblemer?

Halden kommune forstår at økt eiendomsskatt kan være et problem for noen. Dersom det gjelder deg er det viktig at du tidlig tar kontakt med Halden kommune for å undersøke om du kan få en betalingsutsettelse. Utsetter du å ta kontakt er det større sjanse for at betalingsproblemer øker.

Ved spørsmål om betalingsutsettelse, må du kontakte kommunens faktureringsavdeling:

Anne Jansen
anne.jansen@halden.kommune.no
Telefon 69174547

Liv Thomassen
liv.thomassen@halden.kommune.no
Telefon 69174583

Har du andre spørsmål om eiendomsskatten kan du ringe Halden kommunes servicesenter på telefon 69174500.

Opprettet: 23.02.2017 14:33