Dette kan du gjøre for å få mindre matsvinn

Dette kan du gjøre for å få mindre matsvinn

Hva kaster vi? 

Vi kaster mest ferske bakervarer og brød, frisk frukt og grønt og måltidsrester. Det gjelder hele verdikjeden. Matsvinn omfatter alle nyttbare deler av mat produsert for mennesker, men som enten kastes eller tas ut av matkjeden til andre formål enn menneskeføde. Matkjeden begynner når dyr og planter er slaktet eller høstet.  

Mange av årsakene til matsvinn er knyttet til emballasje og mangel på kunnskap om holdbarhetsmerking og riktig oppbevaring av mat. 

  • La plasten være på om du ikke skal spise maten med en gang, da holder maten lengre.      
  • Plast er et problem, men matavfall er et større problem. Frem til vi har fått byttet ut plast som emballasje, er den det beste alternativet nå. 
  • Oppbevar maten i riktig temperatur. Noe mat har det best i romtemperatur, men en huskeregel ellers er å ha fersk mat og drikke minst mulig utenfor kjøleskapet.

Tips for å kaste mindre mat: 

Legg en handleliste på benken som alle kan skrive på når noe mangler, eller bruk en digital løsning. Slik unngår du å kjøpe varer du allerede har i kjøleskapet, og du kommer hjem med det du faktisk trenger. Total Ctrl har en løsning hvor du kan lage handleliste og føre det over til kjøleskap etterpå. Ellers finnes også andre digitale løsninger og lister.   

  • Planlegg ukens meny slik at noen av råvarene passer i flere retter. Da sikrer du å få brukt opp alt. 
  • Sørg for å ha god oversikt i kjøleskapet og plasser mat som hører sammen i samme hylle, for eksempel kjøtt og fisk nederst, pålegget i en egen boks, meierivarer sammen og frukt og grønt i en egen skuff. 
  • Reduser tiden fra butikk til kjøleskap så mye som mulig.
  • Sett en "bruk meg først"-boks midt i kjøleskapet med mat som har kort holdbarhet. 
  • Innfør en restedag i uken der du spiser deg ut av kjøleskapet og får brukt opp mat med kort holdbarhet. Eller, spis rester til lunsj dagen derpå. 
  • Avkjøl rester raskt ved å sette gryta i kaldt vann eller i et rom med lav temperatur og god sirkulasjon av luft. Ikke rett i kjøleskapet og ikke for lenge i romtemperatur. Ha gjennomsiktige og tette bokser så du ser hva du har.  
  • Oppbevar maten riktig og ha det kaldt nok i kjøleskapet (2-4 grader). 
  • Bruk sansene før du kaster mat som er utgått på "best før"-dato. Du bli ikke syk av å lukte og smake om den fremdeles er ok, og hvis du har oppbevart maten riktig er den ofte god etter utløpsdatoen. 
  • Tenk alternativ bruk av mat som ikke er fersk. Selv om råvarene endrer karakter, betyr det ikke at de er uspiselige. Sjekk ut måltidsplanleggeren på for eksempel matvett.no. 
  • Hvis du har gjester, rydd bort det som er igjen av maten og la oppvasken stå. 

Nei, du må ikke kaste… 

Tørt brød? Hva med å riste det i brødrister og bruk som toast eller lage krutonger med godt krydder, arme riddere eller brødpudding.  

Middagsrester fra grytene? Kan gjenbrukes i omelett, sandwich, pizza, eller som det er med noe annet i tillegg. Bare husk at det ikke skal varmes opp igjen mer enn én gang. 

Bløte tomater? Bruk i middagsrett eller ha på brødskiva.  

Brune bananer? Bruk i smoothie/ smoothibowl (eller frys ned til smoothie senere), bananbrød, pannekaker, banansplitt eller på brødskiva. Overmoden mango kan også fryses ned og brukes i smoothie senere. 

Kokte poteter? Bruk i gratenger, omelett, pytt i panne etc. 

Yoghurt eller annet som har gått ut på "best før"-dato? Lukt/ smak før det kastes. 

Melk som ikke lukter vondt? Kan nok brukes. 

Eple med en flekk eller to? Kan spises, eller skjær opp og bruk i frokostblanding, middagsretter, smoothie eller råkostsalat. 

Er du glad i å kjøpe inn større pakker eller færre innkjøp? 

Tenk på holdbarhet når du handler. Velg varene ut fra dette. Grønne bananer passer ypperlig om de skal spises mot slutten av uka. 

 Frys ned: 

Gulrøtter og andre rotfrukter kan skrelles og deles i biter, som videre fryses ned i brødposer. Så er det bare å ta litt av litt til middagene du lager og koke eller bake grønnsakene. 

Kjøper du brød, kan du med fordel fryse halvparten, slik at det ikke blir tørt i brødskuffen innen du rekker å spise det. Gjerne ferdig oppskåret, da kan du ta akkurat det du trenger. 

Og husk håndvask – hygiene er viktig ved all mathåndtering, da forlenger du også holdbarheten for maten.