Åpner opp for mer aktivitet i samfunnet

Kjøpesenter, treningssenter og serveringssteder kan nå åpne dørene igjen. Formannskapet vedtok onsdag kveld en ny lokal forskrift som gjelder fra 18.februar.

Formannskapet vedtok onsdag kveld en ny lokal forskrift for Halden. Forskriften trer i kraft 18. februar 2021 kl.00.00, og gjelder til og med 4. mars 2021.

I Halden skal vi følge den lokale forskriften. Der det er punkter som ikke er nevnt i den lokale forskriften er det de  nasjonale regler og anbefalinger som gjelder.

Her kan du lese den lokale forskriften

- Vi åpner opp for et mer normalt fungerende samfunn nå. Kjøpesenteret, treningssenter, puber og restauranter har hatt store økonomiske utfordringer. Nå kan de igjen åpne dørene og ønske kunder og gjester velkommen, sier kommuneoverlege Kjersti Gjøsund.

Med større frihet kommer også ansvar. Alle butikker må ta ansvar og ha god oversikt over hvor mange som er i lokalet samtidig. Det samme gjelder for serveringssteder. Bransjen bør i større grad aktivt oppfordre gjestene til å registrere seg ved ankomst. Serveringsstedene i Halden følger nå Nasjonal forskrift for skjenking.

- Dette er viktige områder når det gjelder smittevern og smittesporing. For at vi skal ha en trygg utvikling må vi være sikre på at vi kan handle raskt og effektivt om det skulle oppstå en situasjon med flere smittede. Da er registrering av gjestene et viktig verktøy, sier Kjersti Gjøsund.

Når det gjelder breddeidretten og fritidsaktiviteter videreføres det at alle under 20 år kan trene eller benytte sitt fritidstilbud. For voksne fra og med 20 år og oppover skal det ikke gjennomføres organiserte fritidsaktiviteter eller breddeidrett. På treningssenter kan voksne ha individuelle timer, men også trene i grupper der det blir tilrettelagt med god avstand, to-meterregelen må følges.

• Svømmehallen, bingo og bibliotek har åpent.

Den lokale forskriften begrenser offentlige arrangementer. Det er ikke tillatt å gjennomføre eller delta på arrangementer innendørs, med noen unntak. Lokal forskrift kan du lese her (PDF, 325 kB)

På arrangementer utendørs er det ikke lov med flere enn 50 personer til stede samtidig.

Mindre sosial kontakt

Den gode jobben med testing og utvidet karantene i Halden gjorde det mulig å slå raskt og bredt ned på utbruddet i Ishallen. Det er også bakgrunnen for at vi nå går bort fra de strengere tiltakene i nasjonal forskrift. Men nye utbrudd kan fort bli en realitet. Derfor innfører vi nå en lokal forskrift som legger vekt på at vi skal være varsomme med sosial omgang. Det er fra i morgen ikke lov til å ha flere enn fem gjester på besøk.

- Det er i nære relasjoner smitteklynger oppstår. Vi ønsker at alle tar dette på alvor og heller møter færre personer av gangen, med noe tid mellom treffpunktene. En person er smitteførende i to døgn før symptomer oppstår, og personen kan i denne perioden smitte mange uten å vite det. For at dette ikke skal skje er det viktig å begrense nærkontaktene sine, sier kommuneoverlegen.

Hun oppfordrer også alle til å laste ned, og bruke appen Smittestopp.

Med vinterferien for døren er det mange som har spørsmål om hva som gjelder for reiser over kommunegrensen.

- Det er åpnet for å reise ut av kommunen nå. Ta med deg de reglene vi har i Halden, samtidig som du også må sette deg inn i lokale anbefalinger og regler på det stedet du skal reise til, forklarer Kjersti Gjøsund.

Den lokale forskriften ble enstemmig vedtatt av Formannskapet og er delvis lik de forskriftene våre nabokommuner har vedtatt.