Trenger du en hurtigtest?

Det er lurt å teste seg, hvis man er i tvil. Her kan du hente gratis hurtigtest.

Brannvesenet får hjelp av barna til å trygge julen

Brannvesenet får hjelp av barna til å trygge julen

Halden brannvesen undervise elever på fjerde trinn i grunnleggende brannvern og deler ut brannvesenets julekalender. Den inneholder adventstidens viktigste budskap; hvordan få en trygg og brannfri høytid.

- Vi besøker alle skolene i Halden og Aremark i løpet av de to siste ukene i november og underviser elevene om brannsikkerhet. Ved å delta er barna med i trekningen av fine premier hver dag i brannvesenets julekalender, forteller Egil Pinås, branninspektør i Halden brannvesen.

Brannvesen over hele landet – fra Vardø i nord til Flekkefjord i sør – skal besøke barneskoler i sine kommuner før jul. Det betyr at et område på over 1, 5 millioner innbyggere er med på denne viktige førjulskampanjen.

Filmer fra hele landet

Julekalenderen er bygget opp på tradisjonelt vis med luker som skal åpnes hver dag. Bak hver luke finner barna en nettadresse til dagens luke i den tilhørende nettkalenderen. Bak lukene i nettkalenderen ligger konkurranser, oppgaver og filmsnutter. Filminnslagene er fra brannvesen og barn fra ulike steder i Norge, og alle innslag handler selvfølgelig om brannforebygging.

Brannvesenets julekalender

Farligst hjemme

Branninspektørene Robin Vågstøl og Philip Ramsey-Marmont viser fram brannvesenets julekalender - Klikk for stort bildeBranninspektørene Robin Vågstøl og Philip Ramsey-Marmont viser fram brannvesenets julekalender. Egil Pinås Det er dessverre ikke uten grunn at brannvesenet bruker store ressurser på brannforebygging rett før advent. De fleste branner oppstår i boliger og vi står nå foran en travel og kald tid da vi fyrer i peis og ovn, lager mer mat enn vanlig, pynter med stearinlys og overbelaster det elektriske anlegget med julelys i alle varianter.

- Vi har tro på at denne formen for brannvernopplæring gir gode resultater, da barna tar informasjonen lett til seg. De tar med seg hjem det de har lært, og videreformidler budskapet til de der hjemme. Bytte av røykvarslerbatteri, jevnlig test av røykvarsleren, slokkeutstyr, faren ved levende lys, lading av elektriske apparater, rømningsveier og brannøvelse hjemme er nok temaer som blir snakket om i hjemmene etter vårt besøk, sier Philip Ramsey-Marmont.

Barn er gode ambassadører

Brannvesenet ønsker å presisere at det er de voksnes ansvar å passe på at slokkemiddel og røykvarslere er på plass og at brannfarlig pynt og dekorasjon ikke blir brukt. Men brannvesenet er mye i kontakt med barn ellers i året og har god erfaring med denne målgruppen som holdningsambassadører i hus og hjem.

- Barna i 4. trinn er engasjerte og har mange spørsmål og historier å fortelle. De gir inntrykk av at de er godt kjent med hva de skal gjøre ved en evakuering på skolen. Vi er glade for at skolene setter av tid til å ta imot oss, slik at vi får gitt barna informasjon om brannsikkerhet. Særlig nå i førjuls- og adventstiden som er høysesong for brann i boliger, sier Robin Vågstøl.