Det jobbes med avklaringer etter jordras

Det jobbes med avklaringer etter jordras

Fredag formiddag har kommuneledelsen og nødetatene hatt møter for å få oversikt over hendelsen og hva som må gjøres av tiltak.

Bilde av rasstedet - Klikk for stort bildeRasstedet ved Tista Henrik D. Meyer

Etter at et jordras gikk ved bredden av Tista torsdag kveld, har mange vært involvert for å sikre området og ta godt vare på de berørte. Innbyggerne i leilighetene på Lilletorget er evakuert og har fått tilbud om opphold på Thon hotel. Det er ikke behov for ytterligere evakueringer, men teknisk etat i Storgata 7, helsekontoret og kommunelegekontoret i Jacob Blochs gate er stengt inntil videre. 

Prøver av grunnen

Representanter fra Statens vegvesen og geolog fra Rambøll skal være med i prosessen og vurderingen av situasjonen ved Tista.
Geolog har vært i arbeid siden i går og det foretas nye grunnundersøkelser i dag. Det kom borerigg til kommunen i formiddag for å gjøre flere grunnundersøkelser.
- Det blir gjort undersøkelser på flere steder i området, vi ønsker å være helt sikre på at det ikke er fare for flere ras. Når prøvesvarene kommer kan arbeidet med å sikre raskanten starte. Elvebredden skal steinlegges for å å hindre ras og at mer jordmasse vaskes ut i elva. De evakuerte kan tidligst flytte tilbake når dette arbeidet, som kan ta noen dager, er utført, sier direktør for teknisk, Ulf Ellingsen. 

Informasjon

Kommuneledelsen og nødetatene hadde kl.10, fredag formiddag, et infomasjonsmøte for de evakuerte på Thon hotel. Der fikk de informasjon om status og arbeidet som skal gjøres, de kunne stille spørsmål og planlegge praktiske gjøremål. Røde kors bistår de evakuerte slik at de kan hente nødvendige ting i leiligheten sin i løpet av dagen.
Det settes opp nytt informasjonsmøte for de evakuerte fredag ettermiddag. 

Utbedring pågår

Det er Fylkeskommunen som er veieier på strekningen hvor jordraset gikk. Halden kommune er ansvarlig for muren og bryggepromenaden. Prosjektet som pågår langs elvekanten har handlet om å nettopp unngå dette som har skjedd; at deler av bæring til veien og elvepromenaden har rast ut.
- Det gjeldende området har lenge vært sperret av og det har vært jobbet med å sette stålplater 10 meter ned i bakken for å stabilisere jordmassene. Det er strekning som ikke er utbedret som har rast ut, forklarer Ellingsen. 

Veien langs elva mellom Wiels plass og Vaterland er sperret.

Bilde av rasstedet - Klikk for stort bildeJordras ved Tista Henrik D. Meyer