Trenger du en hurtigtest?

Det er lurt å teste seg, hvis man er i tvil. Her kan du hente gratis hurtigtest.

Flere prøver bekrefter mutert virus

Nye analysesvar viser at ytterligere to personer i Comet Bredde har vært smittet av den engelske varianten av koronaviruset. Alt tyder nå på at hele utbruddet i Halden ishall er engelsk mutasjon.

Halden kommune sendte tidlig prøver fra utbruddet knyttet til ishockeyklubben Comet og Halden ishall til gensekvensering hos FHI. Søndag 31. januar ble det første gang bekreftet at en person tilknyttet dette utbruddet, var smittet av den engelske varianten av koronaviruset. I etterkant av dette, sendte kommunen flere prøver til analyse.

Et barn og en voksen

- Nye analysesvar fra FHI bekrefter i dag at ytterligere to personer som har vært smittet i Comet-utbruddet, har hatt det engelske muterte koronaviruset. Alle de tre personene Halden kommune nå har fått bekreftede analysesvar på, er personer fra Comet Bredde. De ble tidlig bekreftet smittet etter besøk i Halden ishall, sier kommuneoverlege Kjersti Gjøsund.

De to siste som er bekreftet med mutert virus er en voksen og et barn. Det tilfellet som ble bekreftet for en uke siden var en voksen person. Alle de tre er fra ulike aldersbestemte lag i Comet.

Også elitespiller

Også i Fredrikstad har det vært dokumentert mutert virus i forbindelse med smitteutbruddet i Halden. Halden kommune har fått bekreftet fra FHI at en person i Comet Elite har hatt den engelske varianten av koronaviruset.

- Med bekreftede tilfeller av mutert virus både i Comet Bredde og Comet Elite tyder nå alt på at hele utbruddet rundt Halden ishall er den engelske varianten av koronaviruset. Det er som forventet, sier kommuneoverlegen.

Over 100

Tirsdag 26. januar ble Halden ishall stengt for all aktivitet etter at flere var bekreftet smittet av koronaviruset. Totalt 105 personer fra Halden er til nå smittet som følge av utbruddet i Halden ishall. Blant disse er 37 barn under 16 år. I tillegg kommer flere smittetilfeller i Sarpsborg og Fredrikstad der flere av elitespillerne bor.

- Det er et høyt smittetall etter utbruddet i Halden, men det er ikke slik at alle som er smittet selv har vært i ishallen. Det er mange eksempler på hele familier som er smittet etter at et eller flere av familiemedlemmene har trent ishockey. Smitteutbruddet inkluderer alle nærkontakter som også blir smittet og det kan også inkludere personer som nærkontaktene har smittet videre, sier kommuneoverlege Kjersti Gjøsund.

Fakta om engelsk virusvariant

Den engelske virusvarianten gir samme symptomer og sykdomsbilde som det vanlige koronaviruset. Varianten er altså ikke farligere for pasientene.

Varianten er mer smittsom og kan derfor spre seg mer. Derfor er det strenge tiltak i Halden i forbindelse med dette utbruddet.

Vaksinasjon virker også mot den engelske varianten.

Mer informasjon om den engelske varianten av koronaviruset finner du hos FHI.