Trenger du en hurtigtest?

Det er lurt å teste seg, hvis man er i tvil. Her kan du hente gratis hurtigtest.

Kan bli mer karantene med nye koronaregler

Både regjeringen og Halden kommune justerte koronareglene mandag. Det åpnes for aktiviteter for barn og unge og flere mennesker vil kunne treffes. Halden-samfunnet må være forberedt på at dette kan medføre noe økt behov for karantene.

Barn og unge under 20 år kan endelig ha fritidsaktiviteter igjen. Ungdomsskolene og videregående skole senker beredskapen fra rødt til gult nivå. Det vil også være tillatt å ta imot fem gjester i hjemmet, men det anbefales fortsatt at sosialisering bør skje ute. Det er hovedlinjene i de endringene regjeringen innførte i de nasjonale koronareglene mandag.

Se nasjonale koronaregler her. Skal følges av alle i Norge.

Se lokale koronaregler her. Skal følges av alle i Halden.

Åpner flere lokale aktivitetstilbud

Som følge av de nasjonale endringene har Halden kommune besluttet at Halden kulturskole og de kommunale ungdomsklubbene Domino og Rockehuset kan starte opp igjen sin virksomhet som normalt, på lik linje med breddeidretten for barn og unge.

I tillegg til de nasjonale reglene har Halden kommune hatt en egen koronaforskrift. Den ble justert mandag. Som følge av dette kan nå lokale treningssentre, bingohaller og Remmen svømmehall drive tilnærmet normalt, i tråd med vanlige smittevernregler.

- Ved å åpne opp samfunnet slik vi gjør nå, må vi regne med at noen flere haldensere kan bli pålagt karantene i tiden som kommer. Det å sette den smittedes venner, kollegaer, klassetrinn eller idrettslag i karantene, er vårt viktigste verktøy for å hindre ytterligere smittespredning. Vi må derfor akseptere at økt bruk av karantene er en naturlig konsekvens av at vi normaliserer deler av samfunnet, sier kommuneoverlege Kjersti Gjøsund.

Munnbind og arrangementer

I Halden fortsetter vi med lokale regler om bruk av munnbind på offentlige steder der det ikke er mulig å holde en meters avstand. Det vil også fortsatt være strengere begrensninger på arrangementer i Halden enn hva de nasjonale reglene tilsier.

- Dette er gode tiltak for å forebygge smitte. Vi har hatt en stabil smittesituasjon i Halden de siste ukene, men en økning i antall smittetilfeller med ukjent opphav. I tillegg har regjeringen vært tydelig på at vi fortsatt skal ha en sterk begrensning på sosial kontakt i samfunnet. Derfor er det naturlig å videreføre krav om munnbind og strenge begrensninger på arrangement, sier kommuneoverlegen.

Skolene til gult

Mandag denne uken var barnehager og barneskoler i Halden i gang igjen med drift på gult nivå. Samme dag bestemte regjeringen at ungdomsskoler og videregående skoler også kan gå fra rødt til gult nivå. Dette gjennomføres i Halden i løpet av uken. Det vil være litt ulike planer for de enkelte skolene, så elever og foresatte bør sjekke skolenes nettsider for praktisk informasjon.

- Selv om man har vært på gult nivå før, så er det mange kabaler som skal gå opp i løpet av få dager for å endre driftsform i skolen. Dette handler om timeplaner, romfordeling, bemanningsplaner og endrede undervisningsopplegg. Jeg vil derfor gjerne rose ansatte i Haldenskolen som flere ganger i løpet av et krevende år har måttet endre måten de driver skolehverdagen, sier direktør undervisning og oppvekst Kent-Arne Andreassen.

Her er Halden kommunes hovedmeny for alt av koronainformasjon.