Nå er det stor skogbrannfare

Nå er det stor skogbrannfare

Ni av ti skogbranner skyldes menneskelig aktivitet. Det er derfor ekstra viktig å være forsiktig med åpen ild nå som sommeren og finværet gjør at skogbunn og natur blir svært tørr.

Bålbrenning og grilling er den vanligste årsaken til skogbranner. Det er stor skogbrannfare flere steder i landet, og Halden brannvesen ber derfor alle om å ta bålforbudet på alvor. Vi minner om det nasjonale bålforbudet og ber alle la være å tenne bål eller på annen måte risikere brann.

Klikk for stort bilde Det nasjonale bålforbudet gjelder fra 15. april til 15. september. Da er det forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark. Bålforbudet gjelder også bruk av grill/engangsgrill.

Skogbrannplakaten kan bestilles gratis fra DSB eller lastes ned for utskrift her

Generelt mener vi at engangsgrill er et lite egnet produkt for bruk i skog og mark, både på grunn av brannfaren og av hensynet til miljøet.

I perioder med tørke i naturen kan et lite bål fort utvikle seg til en stor skogbrann. Under slike forhold skal det bare en ørliten gnist til før naturen står i lys lue. Den høye temperaturen og tørt terreng gjør at skogbrannindeksen viser gult og oransje i de fleste fylkene i hele landet.

Sjekk ut kart som viser skogbrannfareindeks her.

En skogbrann er veldig krevende å slokke, og kan binde opp store ressurser til slokkearbeid over lang tid. Dette har vi alle et ansvar for å unngå. Respekter det nasjonale bålforbudet, og ikke gjør opp ild i skog og utmark i denne perioden.

Om du oppdager skogbrann, ring straks brannvesenet på telefonnummer 110.

Les mer om skogbrannfaren her.