Tour of Scandinavia

Søndag 14. august er sykkelrittet Tour of Scandinavia i Halden. Det gir flere stengte gater, så planlegg all kjøring i god tid.
Her finner du informasjon og kart over hvordan trafikken påvirkes under Tour of Scandinavia.

Vann friskmeldes etter andre kokevarsel på 46 år

Drikkevannet i Øvre Knardal er friskmeldt etter grundige tester. Siden 1975 er dette kun andre gang at Halden kommune har måttet be innbyggere koke drikkevann.

Beboerne i de syv boligene i Brigadeveien i Øvre Knardal som sist torsdag fikk kokevarsel, kan nå bruke vannet sitt som normalt.

- Vi har testet vannet tre dager på rad og de siste testene er gjort inne i de 7 boligene. Analysesvar viser nå at vannet er som normalt igjen. Det er altså trygt å drikke, sier fagleder VA Roy Prang.

Roy Prang - Klikk for stort bildeRoy Prang har jobbet med å gi haldenserne trygt drikkevann siden 1975. Henrik D. Meyer  Halden kommune har fulgt aktuelle beredskapsplaner for drikkevann i etterkant av at en entreprenør gravde over feil rør. Berørte beboere ble varslet raskt og vannet ble også koblet fra raskt.

- Vi har gode rutiner og har håndtert dette etter boka. Vi er ikke kjent med at noen er blitt syke eller har kjent ubehag som følge av den beklagelige hendelsen, sier Prang.

Svært sjelden

Halden kommune har gjennom mange år jobbet mye for å kunne gi godt og trygt drikkevann til haldenserne hele tiden. Antall ganger en kommune må sende ut et kokevarsel til innbyggerne er en indikasjon på om infrastrukturen og rutinene for vannproduksjon fungerer som det skal.

Roy Prang har jobbet med Haldens drikkevann siden 1975. Da de syv boligene i Øvre Knardal sist uke måtte koke drikkevannet sitt, var dette andre gang Halden kommune har måttet sende ut et kokevarsel i løpet av Roy Prangs 46-årige karriere med drikkevann.

- Forrige gang vi måtte sende ut kokevarsel var i 2016. Da var det en ekstern saltvannskilde som ble pumpet inn på det kommunale nettet i sentrum. I etterkant av det har vi utført tiltak slik at det ikke skal skje igjen, sier Roy Prang.

Dette er noen av de største investeringene i trygt vann som er gjort i Halden i moderne tid:

• Halden kommune åpnet nytt vannverk ved Lille Erte i 2000. Der har produksjonen av rent vann gått som normalt siden og det har aldri vært nødvendig å sende ut kokevarsel derfra.
  • I 2018 var Remmendalen renseanlegg ferdig bygget om og fremstod som nytt. Det er viktig for at avløpsvannet i Halden skal være best mulig.
  • Halden kommune har gjennom flere år jobbet intensivt med å oppgradere de mange gamle rørene i bakken som fører drikkevannet hjem til haldenserne. Det er en stor jobb som vil pågå lenge, men det blir bedre og bedre år for år. Dette er en av grunnene til at det graves mange steder i Halden.
  • Gjennom flere år har det vært jobbet med å legge en ringledning – et digert vannrør – rundt byen fra Lille Erte til Berg. Dette sikrer leveringen av vann til Berg-siden, men det gjør også at vannet har flere veier fram til krana for mange andre innbyggere på veien dit. Det er en fordel hvis det er nødvendig å stenge av den vanlige vannveien.
  • Nå jobbes det med å bygge et helt nytt vannverk ved gamle Asak skole. Det skal bidra ytterligere til sikkerheten rundt Haldens drikkevann i fremtiden, for eksempel hvis det blir problemer med hovedanlegget på Lille Erte.

- Drikkevann er noe av det viktigste vi har. Derfor har vi i Halden kommune gjennom mange år vært bevisst på å investere i sikkerheten rundt vannet vårt, sier Roy Prang.

Mer om vann: