Var du i ishallen på lørdag?

Alle som var i Halden ishall mellom klokken 10.30 og 13.30 på lørdag 23. januar oppfordres til å ta en koronatest.

Torsdag formiddag er det totalt 16 personer tilknyttet Comet som har testet positivt for koronavirus. Alle er voksne. Ni av de smittede er A-lagsspillere i Comet Elite. Samtidig er det også smittetilfeller tilknyttet breddeavdelingen. En rekke barn i Comet Bredde er satt i karantene som følge av utbruddet.

- Situasjonen er uoversiktlig, og det forventes flere positive prøver de kommende dagene, sier kommuneoverlege Kjersti Gjøsund.

Mange i Comet må testes

Kommuneoverlegen gjennomførte onsdag kveld et møte med ledelse og smittevernsansvarlige i både elite- og breddedelen av Comet. Klubbene og kommunen samarbeider godt for å sikre at smittesporerne har nødvendig informasjon for å avdekke hvem som må testes og hvem som må i karantene.

Halden kommune har god oversikt over hvilke barn som har vært på trening i Comet bredde. Det er imidlertid mange foreldre og andre voksne som også har oppholdt seg i ishallen.

- Halden kommunes smittesporere har ikke kapasitet til å ringe alle som har vært i ishallen, selv om de har registrert seg. Vi ber derfor om at alle som har oppholdt seg i Halden ishall lørdag 23. januar i tidsrommet 10.30 -13.30 om å la seg teste. Dette gjelder uansett om du har symptomer eller om du føler deg helt frisk. Vi vil teste alle som var i hallen på dette tidspunktet. Fram til nå har alle de smittede i ishallen vært på isen eller i garderober. En bred testing også av andre, vil kunne gi oss ny og nyttig informasjon, sier kommuneoverlege Kjersti Gjøsund.

Barn som tilhører hockeyskolen, U7 og U8 vil bli kontaktet av koronakontoret og tilbudt test. Alle andre som var i ishallen på det aktuelle tidspunktet på lørdag, kan møte opp ved Svinesund teststasjon uten timeavtale for å gjennomføre en hurtigtest. På grunn av stengt grense er kapasiteten god, men noe ventetid må påregnes. De som nå bes om å ta koronatest er ikke satt i karantene, men man oppfordres til å ta testen så raskt som mulig i dag. I tillegg bør man holde god avstand til andre, da vi vet at det har vært mye smitte i Halden ishall på lørdag. Testingen gjøres med hurtigtest. Man er i karantene til svaret er klart, men det er bare snakk om en halvtimes tid.

Halden kommune anbefaler også alle som utvikler symptomer på luftveisinfeksjon og som har vært i ishallen 18. januar eller senere, om å teste seg for koronavirus.

Flere klasser i karantene

Flere klassetrinn er i satt i karantene på bakgrunn av utbruddet i Comet. Det har sammenheng med at ishockeyspillere har jobb utenfor sporten, og flere av disse jobber i Haldenskolen.

Per torsdag formiddag er 7. trinn ved Berg skole, 2. og 3. trinn på Tistedal skole og 1., 2. og 3. trinn ved Låby skole i karantene.

Foresatte til berørte elever vil bli oppringt fra koronakontoret med tilbud om time til testing, så snart det er hensiktsmessig å utføre en koronatest. Hvis elevene får symptomer før avtalt time, så skal resten av husstanden i karantene fram til hurtigtest er gjennomført. Dette er spesielt aktuelt for 2. trinn ved Tistedal skole, da onsdagens smittesporing tyder på at de kan ha blitt eksponert for smitte flere dager tidligere enn øvrige trinn.

Ligner på utbrudd i andre klubber

Også tidligere har det vært smitteutbrudd i andre norske ishockeyklubber. Dette utbruddet i Halden utvikler seg foreløpig på samme måte som øvrige utbrudd i hockey-miljøet i Norge.

- Derfor er det akkurat nå liten grunn til å mistenke at dette er den engelske mutasjonen av koronaviruset. Samtidig er vi på vakt for at dette likevel kan være tilfellet. De to første prøvene i utbruddet er allerede sendt til ytterligere analyser ved Folkehelseinstituttet. Vi vil følge svært nøye med på hvordan utbruddet utvikler seg de nærmeste dagene, sier kommuneoverlegen.

Utvelgelsen av prøver som skal analyseres for den engelske mutasjonen gjøres i samarbeid med mikrobiologisk avdeling ved Sykehuset Østfold.

Her er Halden kommunes hovedmeny for koronainformasjon.