Alvorlig skolefravær - veileder

2 Dokumentert fravær

Kortere fravær og sykdom:

Når en elev er borte fra skolen på grunn av sykdom, tannlege, begravelse og lignende, regnes dette som dokumentert fravær dersom det leveres melding om årsaken til fraværet fra foreldrene eller sykemelding fra lege. Melding skal leveres samme dag, på e-post eller telefon/sms til skolen.

Andre trossamfunn, jf. Opplæringsloven § 2-11:

Elever som tilhører trossamfunn utenfor Den norske kirken, har etter søknad rett til permisjon fra skolen de dagene trossamfunnet har helligdag.

Elever har ikke rett til å få erstattet tapt undervisning på grunn av permisjonen. Foreldrene må selv sørge for at eleven får den nødvendige undervisningen i permisjonstiden.  

Permisjon i inntil to uker, jf. Opplæringsloven § 2‐11:

Når det er forsvarlig, kan kommunen etter søknad gi den enkelte elev permisjon i inntil 10 dager. Det skal utvises skjønn ved behandling av hver enkelt søknad. Permisjon er derfor ingen rettighet, men vurderes i hvert enkelt tilfelle. Søknad om permisjon skal være skriftlig og sendes til rektor i god tid, minst 1 uke før permisjonstiden.

Elever har ikke rett til å få erstattet tapt undervisning som følge av permisjon. Foreldrene må selv sørge for at eleven får den nødvendige undervisningen i permisjonstiden.  

Dokumentert fravær kan også være bekymringsfullt. Et høyt fravær, uansett årsak, må følges opp av skolen. Selv om årsaken til fraværet er klart definert, vil mange elever trenge oppfølging både faglig og sosialt. Selv om fraværet for elever med mye korttidsfravær er dokumenter, er det viktig å undersøke om det henger sammen med elevens skolesituasjon eller livssituasjonene forøvrig.

 Det skal til vanlig ikke innvilges permisjon i perioder med gjennomføring av:

  • Statlig kartleggingsprøver og nasjonale prøver
  • Eksamen, muntlig og skriftlig, inkludert forberedelsestid
  • Leirskole
  • Svømmeopplæring (hvis barnet ikke kan svømme).  

Det skal til vanlig ikke innvilges permisjon over flere dager siste halvår på 10. årstrinn:

Siste halvår på 10. årstrinn er viktig fordi elevene skal ha sluttvurdering i denne terminen (standpunktkarakter og eksamenskarakter). Dette medfører at det til vanlig ikke er forsvarlig å gi permisjon over flere dager i denne terminen.

Utenfor perioder med forberedelse til og gjennomføring av statlige kartleggingsprøver, nasjonale prøver og eksamen kan det innvilges permisjon:

  • Når eleven er tatt ut til å delta i idrettslig konkurranse eller kulturelle arrangement/fremføringer på nasjonalt eller internasjonalt nivå.
  • Ved viktige familiebegivenheter i nær familie (viktige familiebegivenheter kan være dåp/navnefest, konfirmasjon, bryllup eller andre viktige begivenheter i nær familie).
  • Ved deltakelse i politisk og/eller frivillig organisasjonsarbeid. Punktet omfatter ikke streik fra den pliktige opplæringen