1. Forvaltning
Skolefritidsordningene skal drives i samsvar med de krav som er fastsatt i Opplæringsloven kapittel 13-7 og de forskrifter og retningslinjer som til enhver tid er fastsatt av Kunnskapsdepartementet. Skolefritidsordningene i Halden kommune drives etter vedtatte vedtekter.
I henhold til vedtak i Halden kommunestyre har Hovedutvalg for undervisning og oppvekst ansvaret for forvaltningen av kommunen, herunder tilsynet av SFO. Skolefritidsordningenes administrative tilknytning er Kommunalavdeling for undervisning og oppvekst. Statsforvalteren fører tilsyn med skolefritidsordningene.
2. Formål og innhold
Skolefritidsordningen (SFO) er et omsorgs- og tilsynstilbud utenom den obligatoriske skoledagen for barn på 1. – 4.årstrinn. SFO-plass for elever med særskilte behov på 5.- 7.årstrinn kan gis etter søknad. Tilbudet på 5.-7.årstrinn for elever med særskilte behov er gratis. Kost kommer i tillegg.
Skolefritidsordningen skal legge til rette for lek, kultur og fritidsaktiviteter med utgangspunkt i alder, funksjonsnivå og interesser hos barna. Skolefritidsordningen skal gi barna omsorg og tilsyn. Funksjonshemmede barn skal gis gode utviklingsvilkår. Arealene ute og inne skal være egnet for formålet. Ved matservering skal maten være av en god ernæringsmessig standard. Sosiale og kulturelle verdier ved måltidet skal vektlegges. Barna må medta matpakke til frokost. SFO skal servere et måltid daglig. I tillegg serveres det melk og frukt.
Innhold og virksomhet skal være pedagogisk begrunnet. Skolefritidsordningens og skolens planer må være samordnet slik at prinsippet om helhet og sammenheng blir ivaretatt. Alle kommunens skolefritidsordninger skal ha en egen årsplan. Skolefritidsordningen skal bidra til et samarbeid med lag og foreninger i kommunen.
3. Brukermedvirkning
Hver skole har et foreldreråd, et samarbeidsutvalg og et skolemiljøutvalg i henhold til kapittel 11 i Opplæringsloven. Disse organs ansvarsområde omfatter også skolefritidsordningen.
4. Opptak av barn og opphør av plass
Søknadsfrist for opptak offentliggjøres på Halden kommunes hjemmesider og på den enkelte skole. Skolene informerer om søknad til SFO til alle nye barn på 1. årstrinn. Eventuelt restanser fra kommunen må være betalt før tildeling av plass kan finne sted. Skolefritidsordningene gir tilbud om 3 – tre – typer plass: Hel plass Redusert plass – 75 % Vedtekter for kommunale skolefritidsordninger i Halden kommune Halv plass – 50 % I tillegg til foreldrebetalingen for opphold, betales det for kost/måltid etter satser vedtatt av kommunestyret. Foresatte med barn som ikke skal ha mat/kost i SFO kan søke om fritak for kostpenger. I skolens ferier disponeres plassen kun iht. avtalt tid. Dersom plassen skal disponeres på hel tid, må det betales for dette.
4.1 Opptaksmyndighet
Opptak av barn til SFO foretas av rektor i samarbeid med daglig leder. Klage på avslag på søknader behandles i skolens samarbeidsutvalg. Forvaltningslovens regler gjelder for klagebehandling.
4.2 Opptakskriterier
Hvis det er flere søkere enn skolefritidsordningen har plass til, avgjøres opptaket etter følgende prioriteringer:
- Elever på 1. årstrinn gis plass.
- Dersom det foreligger sakkyndig anbefaling om at en elev har behov for plass i skolefritidsordningen, imøtekommes søknaden. Dette gjelder også funksjonshemmede elever på 5. – 7. årstrinn.
- Yngre elever prioriteres framfor eldre elever. For øvrig vektlegges barnets tilsynsbehov og særskilte forhold i hjemmet.
4.3. Opptaksperiode
Hovedopptak har søknadsfrist 1. april. Søknader sendes elektronisk via kommunens hjemmeside. Foreldre/foresatte gis skriftlig svar på søknaden. Funksjonshemmede barn på 5.-7 årstrinn gis plass for ett år av gangen.
Barn som har plass, kan søke om økt eller redusert plass.
Søknaden må leveres elektronisk i Visma foresattportl med minimum en måneds varsel med virkning fra 1. i påfølgende måned.
Hvis det er plass, kan skolefritidsordningen ta imot barn for kortere perioder dersom det er særlige grunner (utdanning, arbeid, sykdom i hjemmet o.a.). Betaling avtales direkte med skolen.
4.4 Opphør av plass og oppsigelse.
Plassen opphører automatisk når barnet går ut av 4. årstrinn.
Oppsigelsestiden fastsettes til 2 måneder. Oppsigelse skal gjøres i Visma foresattportal.
Dersom en SFO-plass misligholdes ved manglende betaling, kan Halden kommune si opp plassen. Unnlatelse av oppholdsbetaling i to måneder medfører at eleven mister plassen. Oppsigelsestiden er 14 dager fra den dagen brevet er mottatt.
5. Betaling for opphold
5.1 Månedlig betaling Betalingssatsene fastsettes av Kommunestyret.
Oppholdsutgiftene betales pr. den 20. i hver måned. Det betales for 11 måneder, juli er betalingsfri måned. Vedtekter for kommunale skolefritidsordninger i Halden kommune
5.2 Forsinket henting.
Hvis barn blir hentet etter avtalt oppholdstid eller stengetid for SFO, gis det første gang en muntlig advarsel. Deretter gis skriftlig melding. Ved ytterligere forsinket henting kan tilbud om plass bortfalle.
5.3. Reduksjon i foreldrebetaling
Kommunen gir reduksjon i foreldrebetaling etter forskrift til opplæringslova kap.1b. Søknadsskjema og ytterligere informasjon om ordningen er å finne på kommunens hjemmeside. Søknadene behandles av fagleder skole. Forvaltningslovens regler gjelder for klagebehandling.
6. Leke- og oppholdsareal
Skolefritidsordningen skal ha en fast base. Skolen kan disponere basen når den er ledig. Skolefritidsordningen benytter ledige klasse-, gruppe- og spesialrom ved behov når disse er ledige. Skolens uteområde er tilgjengelig for elevene på skolefritidsordningen.
Det fysiske miljøet i skolefritidsordningen skal være i samsvar med gjeldende retningslinjer (Opplæringsloven kap 9A).
7. Daglig oppholdstid og årlig åpningstid
7.1 Ytre rammer for åpningstid er kl. 07.00 – 16.30
Den enkelte ordning står fritt til å bestemme sin åpningstid innenfor denne rammen ut fra brukernes behov og skolens organisering av skoledagen, skyss og lignende.
7.2 Skolefritidsordningen har åpent alle årets virkedager
Dette med unntak av fire sammenhengende uker tilpasset juli måned. Julaften og nyttårsaften holdes stengt. Onsdag før skjærtorsdag stenger ordningen kl. 12.00. Skolefritidsordningen er stengt 5 dager i året i forbindelse med kurs – og planleggingsdager for personalet.
7.3 Ferier
I skolens ferier og fridager kan ved behov to- eller flere skolefritidsordninger samarbeide om å tilby heldagstilbud.
8. Styring og ledelse
8.1 Rektor er administrativ og faglig leder av skolefritidsordningen.
8.2 Skolefritidsordningen skal ha daglig leder som rapporterer direkte til rektor. Stillingsstørrelsen tilpasses ordningens størrelse, jf. SFS 2201 p. 3.1.2. Daglig leder skal ha minimum tre års høgskoleutdanning (førskolelærer, allmennlærer, fritidspedagog, barnevernspedagog eller lignende).
8.3 Som øvrig bemanning i skolefritidsordningen tilsettes barne – og ungdomsarbeidere og/eller assistenter. Stillingsomfanget vurderes i henhold til ordningens økonomi. Daglig leder i skolefritidsordningen skal møte i felles personalmøter på skolen dersom ikke annen avtale er inngått med rektor.
8.4 Daglig leder av skolefritidsordningen har møte- og uttalerett i skolens samarbeidsutvalg i saker som angår skolefritidsordningen.
9. Bemanning.
Den totale grunnbemanning i skolefritidsordningen skal beregnes å være 20 barn pr. årsverk. I den daglige driften skal det være en norm der det er 15 barn tilstede pr. voksen. Det skal til enhver tid være minst to voksne tilstede i åpningstiden. Inntak av barn med spesielle behov kan etter faglig begrunnet vurdering danne grunnlag for økt bemanning. Personalet skal arbeide i samsvar med det formål som er satt for virksomheten.
10. Budsjett
Budsjettforslag utarbeides av rektor i samarbeid med daglig leder. Budsjettet legges fram for Samarbeidsutvalget. Skolefritidsordningene i Halden kommune drives etter vedtatt budsjett.
11. Forsikring
Ulykkeforsikringen som Halden kommune har dekket for skolebarn gjelder også for barn i skolefritidsordningen. Kommunen har ingen erstatningsplikt for elevenes eiendeler på skolefritidsordningen, utover alminnelig erstatningsrettslige regler.
12. Taushetsplikt
Personalet har taushetsplikt jf. Forvaltningsloven §§ 13 - 13f.
13. Opplysningsplikt
Personalet har i særskilte tilfeller opplysningsplikt til sosialtjenesten og barnevernet. Jfr. Opplæringsloven § 15 –3 og § 15 – 4.
14. Politiattest og helseattest
For ansettelse i skolefritidsordning kreves tilfredsstillende helse – og politiattest (Jfr. Opplæringsloven § 10 – 9).
15. Endringer
Endringer av vedtektene gjøres gjeldende fra 1.august 202X.