Slik blir koronajulen

Slik blir koronajulen

Halden kommune viderefører de lokale koronatiltakene for Halden helt til midten av januar. Her er kommuneoverlegens råd for en trygg julefeiring.

Den siste uken har smittetallene i Østfold fortsatt å gå feil vei. Mange av nabokommunene våre opplever en alvorlig utvikling med mange nye smittede og forskrifter strammes til flere steder. Heller ikke i Halden går utviklingen den veien vi skulle ønske.

- Forrige uke hadde vi 11 nye smittede i Halden. Allerede på torsdag denne uken har vi nådd det samme smittetallet som vi hadde hele forrige uke. Selv om tallene hver enkelt dag er relativt lave, så viser utviklingen over tid at det går feil vei også i Halden, sier kommuneoverlege Kjersti Gjøsund i Halden kommune.

Så langt i desember er 37 haldensere smittet av koronaviruset. I hele november ble 69 personer i Halden smittet.

Forlenger koronatiltak

De lokale koronatiltakene som blant annet legger stor begrensning på sosiale aktiviteter for voksne skulle vare til og med mandag 21. desember. Nå har kriseledelsen i Halden kommune besluttet å videreføre alle de samme tiltakene gjennom hele julen og til og med søndag 17. januar 2021.

- Vi er en del av en region som akkurat nå sliter med flere av Norges største smitteutbrudd. Mange haldensere er satt i karantene og flere er smittet som følge av utbrudd i nabobyene. Det er flere smittede med ukjent smitteårsak, og det er ikke forsvarlig å slippe opp nå. Vi må fortsatt begrense strengt hvor mange mennesker vi møter, sier kommuneoverlegen.

Ikke året for store selskaper

Julen 2020 blir ikke en jul for de store selskapene. De nasjonale korona-anbefalingene sier at vi maks bør ha 5 gjester i private hjem, men at man i julen i tillegg kan ha to dager med 10 gjester. Hver enkelt bør ikke delta i mer enn to selskap i løpet av perioden, enten man er gjest eller vertskap.

Slik situasjonen er i Halden og Østfold nå, oppfordrer vi deg til selv å velge en strengere praksis.

- Vi har ikke laget noen egne regler for Halden på dette området, men det er viktig at hver og en av oss vurderer om vi kan klare å ha en enda strengere praksis enn statsministeren gir oss lov til. Det er bedre å ha 10 gjester en gang, enn to ganger. Og det er enda bedre å ha 5 gjester to ganger, enn å ha 10 gjester en gang. Og aller best er det om noen av julens treffpunkt skjer utendørs, sier Kjersti Gjøsund.

Det bør alltid være minst én meters avstand mellom de som ikke bor sammen. Dette gjelder både når man sitter til bords, når gavene deles ut og når julekakene kommer fram. Du bør derfor ikke invitere flere enn du har god plass til. Du kan ikke regne et par eller en husstand som én gjest.

Alternativ julefeiring

Det er i tillegg anbefalt av nasjonale myndigheter å begrense hvor mange ganger du enten har gjester på besøk eller drar til noen andre. Det kan derfor være lurt å finne alternativ til juleselskaper og julebord.

Her er noen tips og ideer til utendørs julefeiring:

 • Ta med en boks julekaker og kaffe på termos og gå en tur med noen du normalt ville hatt et selskap med.
 • Inviter på grilling av ribbe, pinnekjøtt eller noe annen julemat på et bål i skogen eller ved vannet. Det finnes flere lavvoer og bålplasser i Halden som venter på besøk.
 • Samling rundt bålpanne i egen hage er også et godt alternativ hvis du ikke vil gå.
 • Server varm gløgg utendørs – gjerne ved et bål.
 • Pynt et tre ute, så kan dere gå rundt det med en meters avstand.
 • Gjør juleaktiviteter sammen med noen digitalt. Hva med å få med noen på Facetime når du pynter juletre.
 • Skal du rive pepperkakehus? Gjør det digitalt sammen med noen andre som skal rive sitt.
 • Julesanger, juletaler og åpning av julegaver kan bli mer sosialt hvis noen er med digitalt.
 • Sett deg et mål om å gå eller kjøre til minst et sted i Halden kommune i løpet av julen som du ikke har vært på lenge – eller kanskje aldri. Husk termos og noe julegodt.
 • Julen 2020 er det helt greit å bruke turklær oftere enn selskapsklær.


Se fullstendig oversikt over lokale koronatiltak her

Følgende tiltak videreføres til og med søndag 17. januar:


Sosiale sammenkomster

Anbefaling: Alle private fester, selskaper og sosiale sammenkomster bør avlyses eller utsettes, med mindre det kan gjennomføres i private hjem i tråd med nasjonale regler. Nasjonale regler sier at vi maks bør ha 5 gjester i private hjem. I Halden er dette nå anbefalt grense for alle sosiale sammenkomster i privat regi. De nasjonale unntakene for større familier og kohorter for barn gjelder fortsatt.

I tillegg åpner nasjonale anbefalinger for å ha to dager med 10 gjester i løpet av jul/nyttår. Hver enkelt bør ikke delta i mer enn to selskap i løpet av perioden, enten man er gjest eller vertskap.

Arrangement

Anbefaling: Arrangør må tenke på hvordan publikum kan unngå å komme i nærkontakt med hverandre. Arrangement der det er vanskelig å unngå mingling eller tett kø bør utsettes eller avlyses. Arrangøren skal legge til rette, men hver og en av oss må unngå situasjoner der vi kommer for tett på hverandre.

Munnbind

Anbefaling: Halden kommune anbefaler bruk av munnbind på offentlige steder der det er vanskelig å holde 1 meter avstand til andre. Husk at avstand fortsatt er det viktigste for å forebygge smitte.  

Påbud: Halden kommune har innført påbud om bruk av munnbind for egne ansatte i helsevesenet i pasientnært arbeid når det ikke er mulig å holde en meters avstand. 

Idrett og andre fritidsaktiviteter 

Anbefaling:

 • For alle aldre i breddeidretten frarådes gjennomføring av stevner, cuper, turneringer og kamper.
 • Barn under 16 år kan delta i organisert idrett og andre fritidsaktiviteter.
 • Alle som er 16 år eller eldre frarådes å delta i breddeidrett eller organiserte fritidsaktiviteter med mindre det er mulig å holde minst 2 meters avstand.
 • Toppidretten følger nasjonale retningslinjer.

Tiltak med annen varighet

Det er to lokale tiltak som har lenger varighet enn anbefalingene beskrevet over. Det er disse:

Halden videregående skole

Det er innført rødt nivå i Halden videregående skole og dette vil vare ut 2020. Det er ingen endring i dette tiltaket.

Brygga kultursal: 

Halden kommune har valgt å avlyse alle arrangementer kommunen arrangerer i Brygga kultursal. Det var tidligere unntak for politiske møter, men kommunestyret har vedtatt å gjennomføre disse møtene digitalt. Avlysningene på Brygga er forlenget og gjelder ut januar 2021.

Se fullstendig oversikt over lokale koronatiltak her

Se all annen Halden-informasjon om korona her

Se råd fra HelseNorge om julereiser, julefeiring og julehandel