– Vi ønsker å sette vårt kompetente AI-miljø på verdenskartet

Henrik Meyer Endret:11.12.2019 13:09

​AI Week er et samarbed mellom Halden kommune, IFE, eSmart systems og Smart Innovation Norway. (Begge foto: Mari Kristine Buckholm, Smart Innovation Norway)

​Neste år arrangeres storsatsingen AI Week for første gang: I løpet av tre dager i september 2020, hvor søkelyset rettes mot kunstig intelligens og teknologiens uendelige muligheter, vil initiativtakerne skape en konferanseuke uten sidestykke i Norges AI-episenter, Halden.

– AI Week er et samarbeidprosjekt hvor Institutt for Energiteknikk (IFE), Halden kommune, eSmart Systems og Smart Innovation Norway ønsker å vise det fantastiske fagmiljøet innenfor kunstig intelligens som finnes i Halden og Norge. Fagmiljøet i Halden startet med kunstig intelligens så tidlig som på 80-tallet og har en solid og bred internasjonal erfaring gjennom mange år knyttet til forskning og utvikling og kommersiell produktutvikling basert på kunstig intelligens, forteller prosjektleder for AI Week, Martine Bjørnstad.

Initiativet startet med en felles idé om å arrangere en konferanse rundt temaet kunstig intelligens (AI), men ideen har utviklet seg og det skal nå bli en storslagen teknologifest bestående av flere forskjellige arrangementer med kunstig intelligens som den røde tråden og bærekraft som den grønne tråden.

Samler AI-landslag

– Dette er en viktig del i vårt felles mål om å samle et norsk AI-landslag. Det gir oss et fast møtepunkt for anvendt kunstig intelligens, der norske aktører møter internasjonale miljøer, arrangert av flere organisasjoner med lang fartstid innen faget, kommenterer en av initiativtakerne og forskningsdirektør hos IFE, Dr. Tomas Nordlander.

Datoen er satt til 15.-17. september neste år og i løpet av disse tre dagene vil det foregå aktiviteter for alle og enhver, uansett alder og kunnskapsnivå om temaet fra før.

– Dette skal være noe for den skarpeste akademiker fra India til Canada og helt ned til barnehagenivå. Vi kommer til å arrangere en hovedkonferanse i Brygga kultursal, med store navn som foredragsholdere, men vil også å få inn elementer som koding for barn i skolen og opplæringsaktiviteter for de eldste, sier Thor Mosaker, administrerende direktør i Smart Innovation Norway.

Intelligent teknologi i bruk

Målet med AI Week er å skape en arena for norske og internasjonale fagmiljøer innenfor kunstig intelligens og samtidig få frem den fremragende kompetansen innen kunstig intelligens i Halden og Norge.

– Ikke minst ønsker vi å vise frem den praktiske bruken av denne banebrytende teknologien, påpeker administrerende direktør i eSmart Systems, Knut H. H. Johansen.

Nylig ble en splitter ny klynge for anvendt kunstig intelligens, kalt Cluster for Applied AI, lansert – og det er initiativtakerne bak denne nye klyngen som også står bak initiativet til AI Week.

Betydningsfullt arrangement

I forbindelse med den kommersielle konferansen vil det arrangeres flere parallelle aktiviteter i Halden, blant annet står Høgskolen i Østfold og IFE for en akademisk konferanse med samme tema; anvendt kunstig intelligens.

– Vi har et fantastisk knippe med briljante mennesker fra teknologiens verden som jobber med å få på plass programmet i disse dager, og i tillegg bidrar alle partnerne med viktig kompetanse som skal gjøre arrangementet betydningsfullt for alle som vil lære mer om AI, sier prosjektleder Bjørnstad.

Hun håper haldensere som nordmenn vil omfavne initiativet, både i form av å delta og være med på å vise frem byen, landet og kompetansen som finnes her.

– Vi kan love at det vil skje mye spennende i løpet av disse dagene, både av fascinerende forskning og av kulturell art – uten å røpe for mye, avslutter Bjørnstad og smiler.

For mer informasjon, kontakt:

Martine Bjørnstad, prosjektleder AI Week

Tomas Nordlander, forskningsdirektør IFE

Knut H. H. Johansen, administrerende direktør eSmart Systems

Jens-Petter Berget, leder avdeling for samfunnsutvikling i Halden kommune

Thor Mosaker, administrerende direktør Smart Innovation Norway

• Telefon: +47 934 35 163

E-post: thor.mosaker@smartinnovationnorway.com

AIWeek (Foto Mari Kristine Buckholm, SIN).jpg

Fra venstre: Jens-Petter Berget (Halden kommune), Knut H. H. Johansen (eSmart Systems), Martine Bjørnstad (prosjektleder AI Week), Thor Mosaker (Smart Innovation Norway) og Tomas Nordlander (IFE).

Opprettet: 11.12.2019 12:56