51 komfyrbranner i Østfold i fjor

Lisa Gustavsen Endret:18.02.2019 14:18

​Fersk statistikk fra DSB viser at brannvesenet hadde 170 brannutrykninger til boliger i Østfold i 2018. Hele 30 prosent av uttrykningene skyldes komfyren. En komfyrvakt kan redde hjemmet ditt fra å gå opp i røyk

32378728736_a39f8c8fcb_n.jpgKomfyren er hjemmets største brannkilde og de fleste komfyrbranner skyldes uoppmerksomhet og ikke tekniske feil ved produktet. Det er krav til komfyrvakt i alle nye boliger og hvis det legges opp ny kurs til komfyren. De samme reglene gjelder for fritidsboliger. Komfyrvakter får du kjøpt hos flere elektronikkbutikker, i en rekke kjøkkenbutikker og i nettbutikker.

- Mange sitter nok på en historie om da det holdt på å gå skikkelig galt på kjøkkenet. Enten om da det ringte på døren, eller da babyen begynte å skrike på soverommet. Litt uoppmerksomhet er alt som skal til for at en brann skal blusse opp og komme ut av kontroll sier Egil Pinås, branninspektør.
                                                                                                                                       Foto: Komfyrvaktkampanjen/Infratek

Slik fungerer komfyrvakten
Komfyrvakten består av en sensor og en strømbryter og er enkel å installere. Sensoren overvåker kokeplatene. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utsløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.

- Hold oppsikt under matlaging og skru av eller demp varmen hvis du blir avbrutt. Det er også viktig å rengjøre ventilator jevnlig og passe på at det ikke ligger brennbare ting for nær koketoppen.

Komfyrvaktkampanjen
Onsdag 13. februar ble det arrangert en nasjonal komfyrvaktkampanje for å få økt oppmerksomhet om de mange komfyrbrannene. Under kampanjen hadde over 200 brannvesen, feiervesen og det lokale eltilsyn lokale aktiviteter over hele landet. Halden brannvesen var på stand på Tista senter, og Joker i Aremark.

Komfyrvaktkampanjen er en del av «Alt vi kan mot brann», som er en nasjonal satsing frem til 2020 på brannforebyggende arbeid målrettet mot risikoutsatte grupper. Bak «Alt vi kan mot brann» står DSB, Norsk brannvernforening, Finans Norge, Norsk brannbefals landsforbund, Feiermesterens landsforening, Nelfo, Branninformasjonsforum, det lokale eltilsyn og sakkyndige selskap.

Les mer om komfyrvakt på sikkerhverdag.no.

Opprettet: 18.02.2019 13:49