Anleggsarbeid på en ny måte

Henrik Meyer Endret:08.02.2019 11:23

​Strømperenovering av vannrør  skal gi mindre graving enn vanlig.

​På Grimsrødhøgda og øverst i Oskleiva gravde vi to hull i veien tidligere i vinter. Det er det en helt spesiell grunn til.

Vi tester ut en ny måte å oppgradere gamle rør som skal gi mindre graving - slik at du kommer enklere frem.

Strømpe gir nytt rør uten graving

I dette området har det tidligere vært mange vannlekkasjer. Det var nødvendig med en oppgradering av rørene i bakken. I dette området er det høyspentkabler både i lufta og i bakken. Samtidig er dette en av de mest trafikkerte veiene vi har i Halden. Det gjør en gravejobb her mer komplisert enn andre steder. Derfor tenkte vi at dette er et perfekt sted å teste en relativt ny metode for å fikse rør under bakken uten å måtte grave opp hele veien.

Strømperenovering kalles metoden der det kun graves opp i hver ende av rørene som skal moderniseres. I praksis så blir det tredd en strømpe inne i eksisterende vannledning. Denne blåses deretter opp og behandles, slik at den etter behandling fremstår som et fullverdig vannrør.

Det er firmaet Pipeliner AS som utfører strømpejobben for oss, men oppgraving og tilkobling i begge ender fikser vi selv.

Prøveprosjekt

Det har vært noen utfordringer underveis, så dette har tatt lenger tid enn vi først trodde. Nå nærmer vi oss endelig en avslutning, og vi ser for oss at vi er helt ferdig i løpet av februar.

Vi anser dette for et prøveprosjekt som vi gjør for høste erfaringer. Det er viktig for finne ut om vi i fremtiden kan gjøre en jobb vi ofte gjør - litt smartere.

Opprettet: 08.02.2019 11:07