Bålforbud

Henrik Meyer Endret:31.05.2018 15:24

​Som følge av stor fare for gress- og lyngbrann er det nå totalforbud mot å gjøre opp ild i og i nærheten av skog og annen utmark.

Som følge av stor fare for gress- og lyngbrann har brannsjefene i Mosseregionen, Follo, Sarpsborg, Fredrikstad, Rakkestad, Halden, Indre Østfold vedtatt totalforbud mot å gjøre opp ild i og i nærheten av skog og annen utmark. Totalforbudet gjelder Moss, Rygge, Råde, Våler, Vestby, Nesodden, Frogn, Ås, Enebakk, Oppegård, Ski, Sarpsborg, Fredrikstad, Hvaler, Rakkestad, Halden, Askim, Hobøl, Spydeberg, Trøgstad, Skiptvet, Eidsberg, Aremark og Marker kommuner.

Halden Ekstrem brannfare-page-001.jpg

"I nærheten av" defineres som nært nok til at flammer, gnister eller glør kan antenne vegetasjon eller annet brennbart materiale. Forbudet inkluderer også bruk av engangsgriller eller annet utstyr som kan bidra til at vegetasjon antennes. I forbindelse med eventuell skogsdrift må stor forsiktighet utvises, og kjetting tillates ikke benyttet.

Det varme og tørre været som vi har hatt i vårt distrikt i lengre tid har ført til stedvis stor gress- og lyngbrann i kommunene. Skogbrannfarevarselet viser meget stor skogbrannfare i tiden fremover. Det anses av den grunn som nødvendig å innføre særskilte tiltak mot gress- og lyngbrann og skogbrann.

Ild ved sjøen

Flere har stilt spørsmål om bålfyring og grilling ved sjøen. Vi har imidlertid vegetasjon langs hele kysten vår, og det skal svært lite til før man mister kontrollen selv med et lite kaffebål nær vannkanten. Det kan også nevnes at engangsgriller ved flere tilfeller har startet både små og større branner her i distriktet.

Forbudet gjelder inntil det kommer nedbør av betydelig mengde.

Straffeansvar

Brannvesenet oppfordrer alle til å respektere totalforbudet mot bruk av ild i denne perioden. Skader oppstått som følge av bruk av alle typer ild eller annen aktivitet som fører til brann, kan medføre straffeansvar.

Vi minner om at åpen ild i og i nærheten av skog og mark er forbudt uten tillatelse fra brannvesenet (kommunen) i tidsrommet mellom 15. april og 15. september hvert år.

Opprettet: 23.05.2018 15:11