Brannsikkerhet på hytta

Lisa Gustavsen Endret:10.04.2019 10:38

Planlegger du hyttetur i påska? Her kan du lese hvordan du gjør oppholdet mer brannsikkert.

​Hvert år er det over 100 branner i norske hytter og fritidsboliger. Halden brannvesen vil gjerne gi deg noen råd for å unngå at din hytte blir en del av denne statistikken.

Røykvarsler
Røykvarsleren er ett av de viktigste hjelpemidlene for å redde liv i brann. Det er det samme krav til røykvarslere i hytter som i boliger. Det skal være minst én røykvarsler per etasje. Sjekk at røykvarsleren fungerer hver gang du kommer på hytta.

Slokkemiddel
Et slokkemiddel skal være tilgjengelig i hytter og fritidsboliger. Som oftest brukes pulverapparater i hytter. Har du pulverapparat i din hytte, sjekk at manometeret viser grønt og at apparatet ikke er eldre enn 10 år (produksjonsdato står stemplet inn i metallet). Et par ganger i året bør du snu apparatet opp ned slik at pulveret ikke klumper seg.

Gass
Mange bruker gass til griller, kjøleskap og oppvarming av hytter. En lekkasje i propanbeholderen, koblinger eller slanger utgjør en stor brannfare. Sjekk derfor at utstyret er i orden. Når du forlater hytta bør du koble fra gassen – husk at gass ikke må oppbevares på loft eller i kjeller

Pipebrann
For å unngå pipebrann er det viktig å fyre med tørr ved og god trekk i ildstedet. Ved å fyre riktig dannes det mindre beksot i pipeløpet og mulighetene for pipebrann reduseres betraktelig. Hvis pipebrann skulle oppstå i din hytte er det viktig å stenge trekken helt, og varsle brannvesenet på tlf. 110.

Adresse
Vet du adressen til hytta slik at nødetater finner frem i en nødssituasjon? Om hytta ligger i et område uten adresse, kan man gå på www.sikkerhverdag.no og lag en nødplakat med GPS koordinatene.

Levende lys
Regelen er at du aldri skal forlate et rom med levende lys, og selvfølgelig passe på at du ikke sovner fra levende lys. Levende lys må ikke komme i nærheten av ting som kan brenne, vær derfor spesielt oppmerksom på avstand til gardiner og andre tekstiler om du lufter gjennom vindu. Sørg for at levende lys står stødig og at du bruker lysestaker som tåler at lyset brenner ned uten at dette får konsekvenser.

Rømningsvei
Pass på at alle oppholdsrom har uhindret rømming til det fri. På vinterstid med mye snø er det viktig å passe på at man ikke bare måker vei til hytta, men også sørger for å måke rømningsveier ut.

Med ønske om en fin og brannsikker hyttetur.
Halden Brannvesen

Opprettet: 10.04.2019 10:26