Har du do-vett?

Lisa Gustavsen Endret:14.04.2020 15:03

​Det er kun tre ting som skal i do. Urin, avføring og dopapir. Ingenting annet. Har du ikke en søplebøtte på badet bør du skaffe deg en – og bruke den – til alt det andre.

​Ukentlig må ansatte i vann- og avløpsavdelingen ut og rense filter og pumper på pumpestasjonene for ting som absolutt ikke skulle vært der og som gjør stor skade. Særlig våtservietter av alle slag skaper store problemer og skal aldri kastes i toalettet.

Dårlig do-vett koster både arbeidstid og penger, noe som lett kan unngås ved å være mer bevisst. I den situasjonen vi er i nå med Covid-19 pandemi er det ekstra viktig å utvise godt do-vett. Vi er mye mer hjemme og risikoen for at vi kaster feil ting i toalettet er større. I tillegg bør vann- og avløpstjenestene i kommunen prioritere å levere trygge og gode tjenester som rent drikkevann og velfungerende avløpsnett framfor å rydde opp etter innbyggere som bruker toalettet som avfallsbøtte.

- Når kommunen må bruke betydelig med midler og arbeidstimer for å hente ut fremmedelementer fra avløpet, tar det mye tid vekk fra den daglige driften, forklarer faglig koordinator for drift av VA, Roy Prang. Her sammen med leder for renseanlegget, Rune Løkkeberg utenfor pumpehuset på Fiskebrygga. Til høyre en pumpe slik den ikke skal se ut.

Roy-Prang-og-Rune-Lokkeberg.png  Pumpe.png

Det er våtservietter og fett som er det største problemet av uønskede ting folk kaster i toalettet. Men også mopper, hår, sminkepads, kondomer, bind og q-tips er et stort problem. Fett i avløpsrørene virker som et bindemiddel og gjør avfallet mer kompakt. Det er bare fantasien som setter en stopper for alt det rare som hentes ut av pumpestasjonene. Samlet fører det til at rør går tette og pumper ryker. Hvert år er det flere av pumpene i pumpestasjonen som må repareres eller skiftes ut. Bare en av disse reparasjonene kan koste opp mot 200.000 kroner og er med på å presse opp de kommunale avgiftene.

Under ser du en liten utstilling av funn renseanlegget har tatt vare på gjennom tidene.
Funn renseanlegg.png Funn1 renseanlegg.png Funn2 renseanlegg.pngFunnet renseanlegg.png

Rune-Brostigen.png

Halden kommune har 75 pumpestasjoner plassert rundt omkring i byen. Flere ganger i uka hentes det opp over 10 kilo søppel fra hver av disse. Rune Brostigen kan fortelle at mye av arbeidstiden går med på å vedlikeholde og rense bort unødvendig avfall som folk har kastet i toalettet.

Totalt utgjør det rundt 150 tonn å rense bort fra pumpene i året. Dette skaper store problemer for Halden kommune, i tillegg til at det er innbyggerne som må ta regningen for feilbruken av toalettet fordi vann- og avløpavdelingen drives etter selvkostprinsippet og betales med kommunale avgifter.

En del av avfallet klarer også å komme seg gjennom pumpestasjonene og hele veien til renseanlegget på Refne.

- Anlegget er ikke bygget for å håndtere disse fremmedlegemene. Det skaper unødvendig mye jobb, og forhåpentligvis vil innbyggerne få øynene opp for hvor viktig det er å tenke over hva som ikke må kastes i toalettet, sier Rune Løkkeberg, leder på renseanlegget.

Renseanlegg.png

Opprettet: 14.04.2020 12:09