Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på
  • Siste

Viktig å hindre spredning av sykdom som har rammet laksen i Enningsdalselv

Lisa Gustavsen Endret:17.06.2019 09:50

​Illustrasjonsfoto laks 

​Det er rapportert om tilfeller av syk/død laks i en rekke elver

I blant annet Enningsdalselva i Østfold, Sandvikselva i Akershus, Tovdalselva og Mandalselva i Agder, Tengs/Bjerkreim i Rogaland og Nausta i Sogn og Fjordane er det rapportert om funn av syk eller død laks. Fisk med liknende symptomer er også funnet i skotske, danske og irske elver. Mattilsynet og Veterinærinstituttet jobber med å finne ut av årsaken til at fisken er syk.

Alle brukere av elver, som fiskere og padlere, er pålagt å gjøre viktige forebyggende tiltak for å unngå spredning av eventuell sykdomssmitte.

Det er forbudt å flytte levende eller død fisk til andre vassdrag eller andre deler av samme vassdrag. Dette kravet gjelder uansett, og er særlig viktig å overholde nå som vi er i en situasjon der det dør fisk uten at man så langt kjenner årsaken.

I tillegg er det viktig at det mulige smittestoffet uskadeliggjøres. For å hindre spredning av mulig smittestoff skal fiskeutstyr, klær, båter og andre gjenstander som er brukt i et vassdrag desinfiseres før de flyttes til andre steder. Desinfeksjon kan for eksempel skje med Virkon S.
Ved vask av badetøy skal tøyet vaskes ved 60 grader for å hindre spredning av smitte.

Husk god håndhygiene hvis man er i kontakt med død fisk. Dersom man observerer eller fanger fisk som ser syk ut, meld fra til Mattilsynet.


Opprettet: 17.06.2019 09:25

Halden kommune - Postboks 150, 1751 Halden - Storgata 8, 1771 Halden - Telefon 69 17 45 00 - Telefax 69 18 00 58
Org. nr.: 959159092  Ansvarlig redaktør: Karine Engebretsen -
postmottak@halden.kommune.no

Vihar