I år er det viktigere enn noen gang

Lisa Gustavsen Endret:16.10.2020 19:26

​Er du i en av risikogruppene anbefaler Folkehelseinstituttet deg å ta influensavaksinen i år – selv om du aldri har gjort det tidligere er det nå viktigere enn noen gang.

​I uke 44 vil Halden kommune organisere for massevaksinering i gymsalen på Porsnes vgs.

For å ivareta smittevernsreglene kommer det i år til å bli timebestilling i forkant av vaksineringsuken. Vi legger ut mer informasjon om hvordan dette skal gjøres i løpet av uke 42.

Vaksineringen vil foregå på dagtid alle ukedagene i uke 44. I tillegg vil det være åpent tirsdag og torsdag på kveldstid samme uke. Det blir ikke mulig å møte opp uten en timebestilling.

Influensavaksinen koster 50 kr når du tar den hos fastlegen eller på Porsnes. De som ønsker pneumokokkvaksinen i tillegg må betale full pris for den.

Risikogruppene først

Risikogruppene for influensa og Covid-19 er delvis overlappende. Det er ikke mulig å skille kliniske tegn på de to sykdommene. Det er også mulig å være smittet med begge virus samtidig.

Derfor oppfordrer kommuneoverlegen i Halden alle som er i risikogruppene om å ta influensavaksinen.

– En dobbeltinfeksjon kan være meget belastende for den som blir smittet. Vi håper mange kommer til å ta vaksinen. Det kan gjøres i uke 44 på Porsnes, hos fastlegen eller på apotek, forklarer Halvard Bø.

Det er viktig å være oppmerksom på at influensavaksinen kun er effektiv mot infeksjon forårsaket av influensavirus, og vil ikke beskytte mot covid-19. Vaksinering er likevel viktig for å unngå alvorlig influensasykdom og svekket immunforsvar.

De som ikke er i risikogruppene men likevel ønsker å ta vaksinen kan gjøre dette etter 1.desember. Det er de som er listet opp nedenfor, i tillegg til helsepersonell, som skal ta influensavaksinen i første omgang.

Folkehelseinstituttet anbefaler influensavaksine spesielt for:

• Gravide etter 12. svangerskapsuke (2. og 3. trimester). Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko skal også få tilbud om influensavaksine
  • Beboere i omsorgsboliger og sykehjem
  • Alle fra fylte 65 år
  • Barn og voksne med:
    • diabetes type 1 og 2
    • kronisk lungesykdom, hjerte- og karsykdom, leversvikt eller nyresvikt
    • kronisk nevrologisk sykdom eller skade
    • nedsatt immunforsvar
    • svært alvorlig fedme (KMI over 40)
    • annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege

Hvem.JPG