Nå innføres generelt bålforbud i Norge - brudd på forbudet kan gi alvorlige konsekvenser

Lisa Gustavsen Endret:15.04.2019 13:51

I perioden 15. april til 15. september er det ikke tillatt å tenne opp bål, grill og engangsgrill i, eller i nærheten av, skog og all annen utmark i Norge

bålplass.jpgReglene for bålbrenning ble endret i 2016, når forbudet ble utvidet fra å bare gjelde i og rundt skogsmark til å gjelde all utmark.

På våren, før vegetasjonen har rukket å bli grønn, blir skogbunnen fort veldig tørr uten nedbør. Sammen med gammel kvist på bakken, og tørre kratt, gjør det at brannfaren øker. Under sånne forhold skal det bare en ørliten gnist til før det blir en kraftig brann. I Halden har vi hatt lite nedbør i vår, samtidig blåser det ofte. Dette er en kombinasjon som bør være en advarsel om å ikke ta noen sjanser med åpen ild.
Også brenning av gress og løv kan være vanskelig å holde i sjakk under slike forhold og bør unngås.

Selv om det er generelt bålforbud, har du lov til å tenne bål der det er opplagt at det ikke kan starte en brann. Det skal likevel svært mye nedbør til for at det skal gjelde hvis det er gress, busker eller trær i nærheten av ilden.

Det generelle bålforbudet varer frem til 15. september.

Tips til trygg bålbrenning:
  • Ta hensyn til skogbrannfare og vindforhold.
  • Det er alltid den som brenner bål som har ansvaret for brannsikkerheten.
  • Det bør være en voksen, edru person som er ansvarlig for bålet.
  • Bålet må være i god avstand fra bebyggelse og vegetasjon.
  • Det er ikke lov å brenne bål på svaberg.
  • Bålet må ikke være større enn at du har kontroll på det og kan slokke ved behov.
  • Ha egnede slokkemidler lett tilgjengelig.
  • Det er forbudt å brenne plast, bygningsmaterialer og annen søppel.
  • Når du forlater bålplassen skal bålet være helt slokket.
Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Norsk Friluftsliv og Hold Norge Rents grill- og bålvettregler:

1.Unngå bruk av engangsgrill
Engangsgriller er et stort forsøplingsproblem og kan også gjøre skade på svaberg, gress og annen vegetasjon. Kjøp heller en bærbar flerbruksgrill og sett den på et trygt underlag som for eksempel sand. Du kan også oppsøke godkjente grill- eller bålplasser. Mange kommuner har satt opp offentlige griller som alle kan benytte seg av.

2.Unngå bruk av engangsprodukter
Ta med tallerkener, bestikk, kopper m.m. hjemmefra i stedet for å kjøpe engangsprodukter. Forsøk også å begrense bruken av tennvæske og opptenningsbriketter.

3.Respekter forbudet mot åpen ild i skog og mark
Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark med unntak av godkjente bålplass. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.

4.Unngå å gjøre skade på friske trær
Hvis du skal grille på bål, kan du bruke tørre kvister du finner i skogen, men unngå å gjøre skade på friske trær. Husk også at verneområder og nasjonalparker har egne bestemmelser knyttet til sanking av ved, bruk av etablerte bålplasser, forbud mot åpen ild m.m.

5.La grillen bli helt avkjølt etter bruk
Vær helt sikker på at grillen er kald før den pakkes ned. Ha med en stor flaske vann til slukking av grillen. Engangsgriller må være helt kalde før de kastes i en avfallsdunk eller tas med hjem.

6.Ta med alt avfall hjem
Ta alltid med alt avfall og alle matrester hjem. Dette kan skade både dyr og miljø – og forsøpling er lite hyggelig for de som kommer etter. Plukk gjerne også opp annet avfall som er kommet på avveie. Bruk Hold Norge Rents sporløspose eller ta med noe annet å ha avfallet i.

Opprettet: 15.04.2019 11:21