Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på
  • Siste

Kjører avfall på biogass fra Saugbrugs

Henrik Meyer Endret:13.06.2019 16:49
Torsdag åpnet Haldens nye fyllestasjon for biogass. Dermed tar Halden kommune i bruk seks nye renovasjonsbiler som skal gå på biogass produsert ved Norske Skog Saugbrugs. 

Torsdag 13. juni var det offisiell åpning av ny fyllestasjon for biogass i Halden. Anlegget på Vestgård ved Sørlifeltet skal driftes av gassleverandøren AGA AS. Dette anlegget er det første av sitt slag i Halden og det åpner dermed et nytt marked for biogass. 

P1033028.jpg

- Dette er en merkedag. Heretter vil alle renovasjonsbilene som skal hente avfall hjemme hos haldenserne kjøre på biogass, og det er vi stolte av. Dermed blir en miljøvennlig avfallshåndtering også klimavennlig. Ved at vårt ønske om biogass på renovasjonsbilene har gitt en egen fyllestasjon i Halden, blir det enklere også for andre aktører i Halden å ta i bruk dette miljøvennlige drivstoffet. Det er vi stolte av å ha bidratt til, sier fagleder renovasjon Kåre Edvardsen i Halden kommune. 


Dialog gir nye løsninger

Åpningen av fyllestasjonen er et eksempel på hvordan dialog med markedet kan bidra direkte til lavere utslipp og legge til rette for klimavennlige løsninger i samfunnet. Halden kommune gjennomførte et anbud på renovasjonstjenester i 2018 der en dialogkonferanse med potensielle leverandører var en viktig del. Våren 2019 overtok NordRen som renovatørselskap for Halden kommune. Det er dette selskapet som nå tar i bruk seks nye renovasjonsbiler som går på biogass. 

Tidligere i 2019 vant Halden kommune Klima Østfold-prisen blant annet på grunn av den nye avtalen om miljøvennlige renovasjonsbiler. Klima Østfold er et samarbeid mellom kommuner, Fylkesmannen og Fylkeskommunen.

P1022991.jpg


- Dette er et fantastisk eksempel på hvordan kommuner kan bruke innkjøpsmakten sin til å finne gode klimaløsninger. Dialog med marked og leverandører gjorde at kravet om renovasjonskjøretøy på biogass utløste etablering av den første fyllestasjonen i området, sier Erik Gathen, prosjektmedarbeider i Klima Østfold.

Kortreist biogass

I tillegg til at biogassen som nå kan fylles i Halden er miljøvennlig, er den også kortreist. Biogassen som selges på den nye fyllestasjonen er produsert lokalt ved Norske Skog Saugbrugs. Det er organisk avfall fra den lokale papirproduksjonen som blir gjort om til biogass. Haldens husholdningsavfall hentes dermed ved hjelp av Haldens industriavfall. 

P1033042.jpg

Opprettet: 13.06.2019 16:32

Halden kommune - Postboks 150, 1751 Halden - Storgata 8, 1771 Halden - Telefon 69 17 45 00 - Telefax 69 18 00 58
Org. nr.: 959159092  Ansvarlig redaktør: Karine Engebretsen -
postmottak@halden.kommune.no

Vihar