Brannvesenet tilbyr sjekk av brannsikkerheten i boliger

Lisa Gustavsen Endret:03.12.2018 10:28

Forebygging av brann er et satsingsområde. Siden år 2000 har branner krevd 60 menneskeliv i Østfold, desember og januar er de mest brannfarlige månedene

​- Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i juletiden, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å bytte batteri i røykvarsleren 1. desember, som er Røykvarslerdagen, sier Egil Pinås, branninspektør.

40 000 boligkontroller
Cirka 40 000 husstander over hele landet får 4. - 6. desember besøk av lokale brannvesen/feiervesen og eltilsyn med tilbud om gratis og uforpliktende sjekk av brann- og elsikkerheten i boligen.

- Det er en enkel kontroll av brannsikkerheten, med veiledning og informasjon. For beboerne er sjekken frivillig og kontrollørene vil legitimere seg når de ringer på, sier Pinås.

60 branndøde i Østfold siden år 2000
I perioden 2000 til 2017 var det 3 767 bygningsbranner i fylket. De mest brannfarlige månedene var desember med 463 branner og januar med 430. Så langt i år har to personer omkommet i brann i Østfold.
Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

Koble røykvarslerne sammen
- Du bør koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel hvis en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje. Det kan være med på å redde liv, sier Pinås.

Røykvarslere bør testes jevnlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Det er også en fordel å støvsuge den jevnlig. Det øker varslerens levetid.

Røykvarslerdagen er et samarbeid mellom brann- og feiervesenet, Det lokale eltilsyn, Norsk brannvernforening, Gjensidige og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
røykvarslerdagen.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten.

Opprettet: 03.12.2018 09:42