Oppfordrer til å slette appen Tellonym

Henrik Meyer Endret:17.01.2019 13:35

Tellonym er en mobil-app som kan brukes til å stille og svare på spørsmål anonymt. Halden kommune er kjent med at denne brukes til mobbing ved alle byens skoler og derfor oppfordres foreldre til å sørge for at appen slettes fra barns telefoner.

I en digital verden skjer endringer raskt og nye kanaler for elektronisk kommunikasjon dukker stadig opp. De siste årene har flere mobil-apper vært brukt til mobbing. Nå er en ny app blitt tatt i bruk til dette også i Halden.

Tellonym er en app hvor brukerne kan sende og motta meldinger fra andre helt anonymt. Selv om anonymiteten kan øke spenningen for å få «ærlige» tilbakemeldinger fra andre, øker det også sjansen for misbruk, har Barnevakten.no tidligere uttalt.

IMG_0237.PNGProblem ved alle skoler

Halden kommune er kjent med at enkeltelever blir grovt uthengt og det brukes et seksualisert og vulgært språk i samtalene på Tellonym som igjen blir delt på SnapChat-kontoene til elevene. Elever fra flere Halden-skoler blir nevnt ved navn og omtalt svært negativt. Kommunen er også kjent med at flere elever opererer med flere SnapChat-kontoer for å kunne gjøre dette uten at foreldre vet om dette.

- Dette er ikke et problem ved en enkelt skole. Dette skjer ved alle barne- og ungdomsskoler i Halden, og det skjer ved andre skoler landet rundt. Vi har sett lignende ting med andre apper tidligere. Nå er det viktig at foreldre i Halden er oppmerksom på at det finnes en app som heter Tellonym som barna ikke bør bruke. Vi oppfordrer derfor til å slette denne appen, sier kommunalsjef Kent-Arne Andreassen i Halden kommune.

Snakk med barna

Halden kommune ser svært alvorlig på dette og har derfor valgt å involvere forebyggende enhet ved Politiet i Halden. Politiet har startet en undersøkelsessak og bistår kommunen i oppfølging både rundt de som blir krenket og de som krenker.

Alle rektorer ved Haldens barne- og ungdomsskoler er informert om problemet og skolene har startet arbeidet med å snakke med elever dette gjelder.

- Det er viktig at også foreldre tar sin del av ansvaret og snakker med sine barn om hvordan man skal oppføre seg på nett. Det er ikke greit å si stygge ting om andre, selv om man er anonym. Det er heller ikke greit å dele stygge ting som andre først har publisert. Det er mobbing og det ser både skolen, kommunen og politiet alvorlig på, sier Andreassen.

Vil du vite mer om Tellonym?

Klikk her for å lese en beskrivelse av appen fra Barnevakten.no.

Opprettet: 17.01.2019 13:22