Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på
 • Siste

Retningslinjer for renhold av fellesarealer og bygg under koronaepidemien

Lisa Gustavsen Endret:27.04.2020 12:19

For å begrense spredning av det nye koronaviruset har nasjonale myndigheter innført en rekke tiltak, og kommunen får blant annet spørsmål om hva som regnes som forsvarlig renhold av fellesarealer eller servicebygg (toaletter/dusjer og lignende) som brukes av flere.​

Kommunen forholder seg til nasjonale råd og føringer. Hva som regnes som forsvarlig renhold vil naturlig nok også variere ut fra hvor mye fasilitetene er i bruk, hvor mange som har tilgang osv.

Vi vil råde alle til å holde seg oppdatert på hva Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet anbefaler hva gjelder renhold, se blant annet: Rengjøring og desinfeksjon ved covid-19 til sektorer utenfor helsetjenesten

Servicebygg ved badeplasser, campingplasser o.l. kan holdes åpne dersom man i disse dager klarer å øke renholdet og legge til rette for å følge alle de råd og anbefalinger som gjelder. Hvis man ikke klarer dette, skal servicebygget midlertidig stenges av smittevernhensyn. Vanlige renholdsplaner vil ikke være tilstrekkelige for å ivareta type servicebygg i den totalsituasjonen vi nå er i. 

Forebyggende renhold 

Koronaviruset smitter typisk ved direkte (host/nys) eller indirekte (tar på samme steder som en smittet har tatt) dråpesmitte. Viruset overlever antakelig på ulike flater i timer til dager, avhengig av diverse faktorer. Og det kan se ut til at viruset smitter nokså lett. Derfor er relativt hyppig renhold viktig for å begrense smitte. 

Alle kontaktpunkter/berøringsområder (der man tar med hendene) rengjøres med mikrofiberkluter og alkalisk rengjøringsmiddel (pH 9-11). Kluter skal byttes hyppig. Det er vist at vanlig vask med såpe og vann har effekt mot koronaviruset .

Følgende berøringspunkter bør rengjøres 4 ganger daglig eller oftere:
 • Alle dispensere til desinfeksjonsmiddel, tørkepapir, toalettpapir osv. og vannkraner
 • Alle dørhåndtak og dører (inkl. på toaletter)
 • Alle døråpnere og kodebokser
 • Skranken/informasjon der besøkende henvender seg, hvis slike er i bruk
 • Alle telefoner som flere bruker
 • Alle bord og stol-/sofa-armlener og -rygger (der man tar) i fellesarealer
 • Alle heiser/betjeningspanel
 • Gelender i heiser og i korridorer
 • Elektrisk utstyr (som microovner, vannkoker, kaffemaskiner etc) og lignende dersom slike er i felles bruk
 • Og annet dersom klare berøringsflater
 • Dersom berøringsflater som er installert utendørs (som vannkraner og elektriske installasjoner) benyttes, skal dette rengjøres etter gjeldende frekvens.
Følgende bør rengjøres 2 ganger daglig eller oftere:
 • Toaletter (men berøringspunkter som nevnt over, rengjøres som over beskrevet)

Dersom dusjanlegg skal benyttes MÅ det utføres Legionella kontroll etter gjeldende regler. Dersom dusjanlegg har stått ubenyttet i en måned eller mer skal det foretas Legionella kontroll før bruk.

Vi minner om viktigheten av at såpe/vann eller alternativt desinfeksjon er godt tilgjengelig for brukere over alt.Tilbake til Halden kommunes samleside med alt av informasjon om koronapandemien
Opprettet: 27.04.2020 12:09

Halden kommune - Postboks 150, 1751 Halden - Storgata 8, 1771 Halden - Telefon 69 17 45 00 - Telefax 69 18 00 58
Org. nr.: 959159092  Ansvarlig redaktør: Karine Engebretsen -
postmottak@halden.kommune.no

Vihar