Daniel Fuglevik og Lars Petter Holm

Søker etter lekkasjer

Lisa Gustavsen Endret:28.05.2019 13:36

​Enorme mengder med rent vann forsvinner hvert minutt på veien fra renseanlegget til huset ditt. Nå starter et systematisk arbeid for å avdekke flere vannlekkasjer slik at man kan få tettet enda flere rør

Det koster mye penger å rense drikkevannet vårt og da er det dårlig økonomi å rense vann som aldri blir drukket. Som følge av mange mil med gamle rør i bakken, er det hele tiden mange små lekkasjer i det store nettet av rør som flytter vann mellom renseanlegget vårt og vannkrana til alle i Halden. Summen av det er mange liter vann til ingen nytte.

Kan bli brunt vann
Halden kommune jobber kontinuerlig med å oppgradere vann- og avløpsnettet i kommunen. Det er blant annet derfor du stadig ser mange anleggsarbeid rundt omkring i byen. Nå økes innsatsen ytterligere.

- Vi skal nå sette i gang med et systematisk søk etter vannlekkasjer. To arbeidslag skal holde på med dette i et par måneder fremover. Å søke etter lekkasjer er selvsagt noe vi stadig gjør, men det er første gang vi gjør det så systematisk og omfattende som det vi setter i gang med nå, sier leder drift VA Roy Prang i Halden kommune.

Lars-Petter-Holm.pngDet er kommunens egne ansatte som jobber med lekkasjesøket. De starter jobben i sentrum og vil jobbe seg systematisk utover fra byen mot boligfeltene utenfor sentrum. I tillegg til å sjekke hvor det går mer vann enn det bør, skal det brukes spesielt teknisk utstyr til å lytte etter lekkasjer.

- Mens vi holder på med dette kan publikum i de områdene vi jobber oppleve brunt vann eller dårlig trykk. Vannet kan også forsvinne helt, men det vil være kortvarig. Vi ber om forståelse for dette. Målet vårt er å få ned vannsvinnet og det vil være bra både for miljø og økonomi, sier Roy Prang.

Dette bør du følge med på
Mye vann forsvinner også i de private stikkledningene rundt i Halden. Dette er rør som går fra hovedledningene ute i gata og inn til det enkelte hus. Det er huseier som selv er ansvarlig for disse stikkledningene.

– Som huseier kan det være lurt å følge med på egen eiendom. Dersom du hører mye susing fra rørene dine eller oppdager at det er uvanlig vått i hagen din, kan dette være tegn på vannlekkasje. Da bør du snakke med en rørlegger, sier Roy Prang.
Opprettet: 28.05.2019 13:11