Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på
  • Siste

Skal klargjøre 16500 søppeldunker

Henrik Meyer Endret:27.11.2018 14:58

​Snart får du ny søppeldunk til papp og papir. 

​Snart får alle i Halden en egen beholder til papp og papir. I tillegg skal mange få ny dunk til restavfallet. Nå jobber vi med å klargjøre 16500 søppeldunker.

1. april overtar et nytt firma som renovatør i Halden. De neste syv årene skal NordRen hente innbyggernes avfall på vegne av Halden kommune. Dette firmaet, som er en av de ledende leverandørene av slike tjenester i Norge, har vunnet oppdraget etter en normal anbudskonkurranse.

Ny papirinnsamling

Før den nye renovatøren overtar skal alle haldensere ha fått egen dunk til å kaste papir, papp og drikkekartong. Dette vil bli hentet hjemme hos deg hver fjerde uke. Denne henteordningen vil erstatte grøftekantordningen. 

IMG_9880.JPGDet er ikke lenger slik at du må skille på papp, papir og drikkekartong. Både på miljøstasjonen og hjemme hos deg skal dette legges i samme dunk – selv om det bare står papir på den. Papirdunkene blir like store som de vanligste dunkene til restavfall. Og det blir hjul på dunken.

Fra to til ett kammer

I Halden har vi tidligere sortert matavfall i et eget kammer i søppeldunken. Det blir det slutt på nå. Når du legger matavfall i den grønne posen og knyter igjen med dobbelknute vil denne bli sortert ut på mottaksanlegget. Derfor kan du kaste den grønne posen i samme beholder som restavfallet. 

Du som har en søppeldunk med lokk som er delt i to, vil få en ny dunk også til restavfallet. Du som har dunk med et helt lokk vil beholde denne, men vi vil fjerne skilleveggen for deg. 

Noen har ødelagte beholdere til restavfall. Disse vil bli byttet ut med nye, når renovatøren mener det er behov for det. Alle skillevegger og dunker som tas ut av bruk, vil bli resirkulert.

IMG_9866.JPGEnorm jobb å få dunker ut til alle

Halden kommune har gjennomført en anbudsprosess for innkjøp av nye søppeldunker. De leveres nå av Total i Fredrikstad som er en ledende aktør innen dette markedet. Totalt skal 10.500 papirdunker deles ut i Halden. I tillegg regner vi med at cirka 6000 vanlige søppeldunker må byttes ut. Logistikken rundt dette er omfattende. 
De første beholderne ble levert Halden i midten av oktober. Fram til midten av januar vil det komme to vogntog fullpakket av søppeldunker hver eneste uke. Det er 1632 dunker i uka. Disse lagres i et lagerbygg på Isebakke hvor Halden kommune har leid plass. 

Der foregår det samtidig en manuell klargjøring av alle dunkene. Lokk og hjul må monteres manuelt på hver eneste dunk. I tillegg merkes hver eneste dunk med et RFID-klistremerke som gjør at vi har kontroll på hvor mange dunker som tømmes hver eneste dag. Denne omfattende jobben gjøres manuelt av to av Halden kommunes ansatte. I tillegg tar det tid å kjøre ut alle klargjorte dunker til hvert eneste hus i Halden. Derfor vil ikke alle i Halden få ny søppeldunk samtidig. 

De første haldenserne fikk nye dunker tidlig i november. Fremover vil vi kjøre ut 3000 søppeldunker i måneden og dermed vil det være mars 2019 før alle har fått. Alt skal være på plass før ny renovatør overtar 1. april. Uansett når du får din papirdunk, er det bare å begynne å bruke den så snart du får den. 

Plassering av søppeldunk

IMG_9855.JPGAkkurat som med den vanlige søppeldunken, kan du velge selv hvor du oppbevarer den nye papirdunken. For noen er det praktisk å ha de fast ved veien. Andre ønsker å ha de nærmere huset eller kanskje i garasjen. Det som er våre krav for at dine søppeldunker skal bli tømt, er at de står maksimalt fem meter fra veien før klokken 06.00 den dagen det skal tømmes. Det må du sørge for. 

Du må også sørge for at det er lett å komme til søppeldunken og det må være enkelt å flytte på den. Når snøen kommer, må du huske å ta snø av lokket og måke foran dunken. 

Det er mange søppeldunker som skal tømmes hver eneste dag av få mennesker. Det er av hensyn til deres helse at beholderne må stå så nærme veien når de tømmes og at det må være lett tilgjengelig. Noen meter lenger, blir mange tunge meter hvis du skal flytte på noen hundre søppeldunker.

Borettslag

I utgangpunktet vil også borettslag bli tildelt en papirdunk for hvert abonnement man har. Borettslag som er interessert i å vurdere andre avfallsløsninger kan kontakte renovasjonsavdelingen i Halden kommune for å bli mer kjent med alternativene. Klikk her for kontaktinformasjon. Det finnes for eksempel borettslag i Halden som allerede har en nedgravd avfallsløsning som også inkluderer papir. De vil ikke få noen endring. 

Tømmekalender

Tømmekalender for 2019 blir oppdatert nærmere nyttår. Vi anbefaler å bruke våre elektroniske kanaler for å være sikker på å ha siste oppdatering med riktige hentedatoer.


Opprettet: 27.11.2018 14:02

Halden kommune - Postboks 150, 1751 Halden - Storgata 8, 1771 Halden - Telefon 69 17 45 00 - Telefax 69 18 00 58
Org. nr.: 959159092  Ansvarlig redaktør: Karine Engebretsen -
postmottak@halden.kommune.no

Vihar