Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på
  • Siste

Smarte benker til smart by

Henrik Meyer Endret:23.08.2018 14:19

En smartbenk er et nyskapende bymøbel som gjør det enkelt for folk på farten å lade batteriene – i dobbel forstand. I dag har Halden fått to smartbenker.

Torsdag 23. august ble det avduket to smartbenker i Halden – en på brygga utenfor Tista-senteret og en ved indre havn. Dette er noen av de første smartbenkene som tas i bruk i Norge. Det er første gang denne modellen installeres i en norsk by.

Dette er benker med solceller som gjør det mulig å lade telefoner og andre dingser, mens man tar en pause på benken. Det er tilgang på trådløst internett og ulike typer sensorer for innsamling av miljødata som CO2, fuktighet og temperatur.

Det er Tekna Halden som har tatt initiativ til å sette opp to smartbenker i Halden sentrum.

Smartbenk i Halden - ved elven Tista (Foto Henrik D. Meyer, Halden kommune).jpg

- Tekna er landets største forening for folk med høyere utdanning innen teknologi og naturvitenskap. Natur og teknologi møtes i en smartbenk og derfor synes vi det er en passende gave fra Tekna til Haldens befolkning, sier Øyvind Harridsleff i Tekna Halden.

Symbolsk samlingspunkt

En smartbenk skal være et attraktivt samlingspunkt for brukere av byrommet. Det skal skape nysgjerrighet, og gi turister og innbyggere informasjon om teknologi, historie, arrangement og bærekraftig samfunnsutvikling. Benkens form er inspirert av et tre der stammen holder solcellene over benken. Slik er smartbenken også et symbol for Haldens industrihistorie som er preget av tømmer, treforedling og satsing innen bærekraftig utvikling og fornybar energi.

Installasjonene er gitt som gave til Halden kommune, og er realisert i samarbeid mellom Tekna Halden, Sparebankstiftelsen Halden og Smart City Halden. Sistnevnte har koordinert prosessen etter at ideen ble lansert.

- Styret i Sparebank1stiftelsen Halden ønsket å bidra til at dette spennende prosjektet kunne gjennomføres og håper smartbenkene blir flittig brukt for å lade batteriene. Vi er glade for å kunne være med på dette sammen med de andre samarbeidspartene, sier Kjell Hagen, daglig leder i Sparebankstiftelsen Halden.

- Folk i moderne byer er ofte på farten, smarte dingser trenger strøm og smarte folk ønsker en bærekraftig utvikling. Da passer det fint å ha noen samlingspunkter i Halden sentrum hvor det er mulig å lade batteriene i dobbel forstand. Derfor er vi veldig takknemlig for denne fremtidsrettede gaven, sier Thor Edquist, ordfører i Halden kommune.

Smartbenk i Halden (Foto Henrik D. Meyer, Halden kommune).JPG

Fakta om Smart City Halden:

Smart City, eller smarte byer, er et begrep som brukes over hele verden og som forklarer hvordan byer og bygder skal utvikles til å bli bærekraftige og moderne samfunn der både økonomiske, sosiale og miljømessige verdier gjennomsyrer alt vi gjør og skaper. Halden kommune og Smart Innovation Norway står bak programmet Smart City Halden. Dette programmet skal legge til rette for forskning, utvikling og innovasjon for en bærekraftig samfunnsutvikling. Programmet skal stimulere til eksperimentering, testing og demonstrering av ny teknologi, nye tjenester til innbyggerne og nye typer forretningsmodeller som skaper verdi for et fremtidsrettet samfunn.
http://halden.kommune.no/smartcity


Fakta om Tekna:

Tekna (Teknisk naturvitenskapelig forening) er landets største forening for akademikere med mastergrad eller doktorgrad innenfor teknologi og naturvitenskapelige studier. Tekna har 32 lokalavdelinger landet rundt og Tekna Halden er en av disse. I forbindelse med foreningens 75-årsjubileum i 1987 ble det opprettet et fond. Det er fra dette fondet Tekna Halden har besluttet å gi byens befolkning denne gaven.
https://www.tekna.no/halden


Fakta om Sparebank1stiftelsen Halden:

Sparebankstiftelsen Halden ble opprettet i forbindelse med fusjon mellom Rygge og Vaaler Sparebank og Halden Sparebank. Sparebankstiftelsen Halden ble opprettet for å sikre at den kapital som over tid er samlet i Halden Sparebank, som ble avviklet, forblir i lokalsamfunnet og forvaltes gjennom Sparebankstiftelsen Halden. Stiftelsen skal være langsiktige samfunns- og kulturbyggere.
http://www.sparebank1stiftelsenhalden.no/

Smartbenk i Halden - samarbeidspartnere (Foto Henrik D. Meyer, Halden kommune).jpg

Opprettet: 23.08.2018 14:07

Halden kommune - Postboks 150, 1751 Halden - Storgata 8, 1771 Halden - Telefon 69 17 45 00 - Telefax 69 18 00 58
Org. nr.: 959159092  Ansvarlig redaktør: Karine Engebretsen -
postmottak@halden.kommune.no

Vihar