Tittel: Vi søker familier som vil kaste mindre mat og inspirere andre
Url: https://www.halden.kommune.no/nyheter/Sider/Vi-søker-familier-som-vil-kaste-mindre-mat-og-inspirere-andre.aspx
Vi søker familier som vil kaste mindre mat og inspirere andre
  • Siste

Vi søker familier som vil kaste mindre mat og inspirere andre

Henrik Meyer Endret:04.04.2018 15:37

En familie på 4 kaster i gjennomsnitt 168,4 kg mat i året                                    © Framtiden i våre hender/Knut Bry

​Hver nordmann kaster i gjennomsnitt 42,1 kilo fullt spiselig mat i året. For å redusere matsvinnet i Halden søker vi nå etter familier som vil prøve å gå fra matsvinn til matvinn. 

I Norge kaster vi totalt 355.000 tonn mat hvert år, til en prislapp på 20 milliarder kroner. Forbrukerne står for 61 prosent av dette. Hver nordmann kaster i gjennomsnitt 42,1 kilo fullt spiselig mat i året, noe som tilsvarer hver åttende handlepose. Dette er mye tid, penger og gode matopplevelser som går til spille. For å gjøre noe med dette starter nå Halden kommune et prosjekt sammen med Fremtiden i våre hender. 

Vil halvere matsvinn

Å kaste mindre mat er en av de viktigste tingene du og jeg kan gjøre for miljø og ressursfordeling i verden. Åtte av ti nordmenn sier de får dårlig samvittighet når de kaster mat. Allikevel kan matkastefellene være vanskelig å få øye på i travle hverdager, og bidrar til at de fleste av oss kaster mer mat enn vi tror. Hvordan kan vi få til å kaste mindre mat?  

Norge har gjennom FNs bærekraftsmål forpliktet seg til å halvere matsvinnet innen 2030, og Halden kommune har nå satt i gang tiltak for å redusere matsvinnet i kommunen gjennom prosjektet MatVinn. 

Søker barnefamilier

I samarbeid med Framtiden i våre hender søker kommunen nå barnefamilier som vil utforske hvor mye av maten vår som havner i søpla - og hvorfor, for så å teste ut en periode med minst mulig matkasting. Familiene vil bli fulgt opp av en veileder, som legger til rette for lav terskel for å delta, selv i en travel hverdag. Vi ønsker oss helt «vanlige» familier i ulike former og størrelser, som andre kan kjenne seg igjen i. Dere trenger derfor ikke å være «matsvinn-eksperter», men ha et ønske om å kaste mindre mat.

Deltagelse innebærer:

  • Først en «normal-uke», hvor familien lever som vanlig, men registrerer all mat og drikke som ender i søpla. I løpet av denne uka skal det daglig føres en enkel logg i et ferdig skjema over hva som kastes og hvorfor, samt en ca. prislapp på maten som ender i søpla.
  • MatVinn-familiene samles så en kveld for å dele erfaringer og få råd og verktøy fra veileder med enkle grep å klare å kaste mindre mat - og spare tid og penger.
  • Familien iverksetter tiltakene for å redusere matsvinnet og følger dette i tre uker. Den siste uka måler familien igjen mengden matsvinn for å se om det har skjedd en endring siden start. 
  • Oppstart i slutten av april og avslutning i slutten av mai.

Dele erfaringer

Dette vil være et bevisstgjørende og morsomt prosjekt hvor hele familien deltar. Underveis vil dere oppdage fordeler og utfordringer i kampen mot matkastingen - og sannsynligvis få noen aha-opplevelser. Disse erfaringene ønsker vi at dere vil dele med oss, slik at vi sammen kan inspirere andre.

Lokalmedia vil få muligheten til å følge prosjektet slik at flere kan ta del i erfaringene som gjøres. 

Ønsker din familie å delta?

​Send en epost med en kort beskrivelse av din familie og hvorfor dere ønsker å være med til elisabeth@framtiden.no, så kontakter vi deg for mer informasjon.Opprettet: 04.04.2018 15:16
Du er her: Hjem > Nyheter > Vi søker familier som vil kaste mindre mat og inspirere andre