Vi satser på gjenvinning

Lisa Gustavsen Endret:21.02.2020 13:45

​Halden kommune samarbeider med Norsk Gjenvinning ved å levere papiravfall til deres anlegg på Haraldrud i Oslo. De er en ledende produsent og selger av resirkulerbare produkter.

Papiret haldenserne kaster ender dermed opp på et av verdens mest moderne gjenvinningsanlegg. Tanken bak det nye anlegget er at avfall er en ressurs som kan og bør gjenbrukes.

Adis-Cengic-(foto-Lisa-Gustavsen).png- Alternativet til å hogge ned trær er å gjenvinne papir, sier fabrikksjef i Norsk Gjenvinning Adis Cengic. De har som mål å ikke ha noe lager, men samle inn, sortere og bearbeide og så selge råvaren.
Han har også et stort håp for fremtiden om at gjenbruk med god kvalitet skal resultere i at det ikke finnes søppel mer. Ledelsen i Norsk Gjenvinning jobber aktivt sammen med alle ansatte med ved å sette søkelys på FNs bærekraftsmål.
Det er blant annet nr.11 – Bærekraftige byer og samfunn og nr.13 – Stoppe klimaendringene de anser som viktige for bedriftens retningslinjer.

Halden kommune begynte å levere det som blir sortert i dunken for papp og papir til det nye anlegget på Haraldrud 1.oktober i fjor.
- For at dette skal være en lønnsom og effektiv rutine er det veldig viktig at det kun kastes papp og papir i dunken din hjemme. Matrester, plast eller annet ødelegger for hele lasten når vi skal levere det til gjenvinning, sier fagleder i renovasjon, Kåre Edvardsen.
Han ønsker også å påpeke at det er viktig at papiravfallet ikke er vått.
- Fuktig papir kan ikke resirkuleres og blir dermed brent. Matrester er også et stort problem i papiravfallet. Det kan ofte råtne, utvikle varme og selvantenne, sier Edvartsen.

Papiranlegget på Norsk Gjenvinning er bygd opp med ni forskjellige stasjoner for sortering. I startprosessen sørger "matebunkeren" for jevn fordeling og flyt av avfall som kommer inn til anlegget. Videre går avfallet til den avanserte OCC-maskinen som evaluerer og sorterer vekk alt som ikke er papir eller papp. Uønsket materiale "faller gjennom", mens papp og papir fortsetter videre. Avfallet fortsetter til neste «stasjon» hvor det gjøres en optisk fargesortering. Her brukes det kamerabasert teknologi for å gjenkjenne og separere papp, kartong og fint papir. Hele prosessens ni stasjoner kommuniserer med hverandre og er verdens første og eneste heldigitale sorteringslinje.

Ved å kildesortere er du med på å øke muligheten for klimavennlige løsninger og mer gjenvinning.
Ergo; en persons forbruk gjenvinnes og blir til noe nytt og nyttig for en annen forbruker.

Her kan du lese mer om renovasjon. Bruk menypunktene til venstre eller ved å trykke på de tre strekene om du bruker mobil

​FNs bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom,

bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030.

FNs Transparent_Bare ikoner RGB.png

Opprettet: 21.02.2020 12:26