Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på

Smart Vann

Karine Engebretsen Endret:17.01.2019 11:57

Halden kommune er i gang med å teste smarte vannmålere.

​Flere kommuner har innstallert smarte vannmålere. Det er ulike varianter i markedet, men fellesnevneren er at de smarte vannmålerne har en sensor som sender ut informasjon om vannforbruket. I Halden ønsker vi å gjøre den smarte vannmåleren enda smartere. I samarbeid med selskapene Techni, Smaertlab, Telenor og Microsoft er kommunen i gang med å utvikle en ny fremtidsrettet smart vannmåler. Måleren skal ha en dynamo som skal genere strøm og vannmåleren skal være koblet på internett via det nye Nb-IoT nettet. Det betyr at innbyggere kan lese av sitt eget vannforbruk og eventuelt stenge vannet uavhengig av hvor de befinner seg. Kommunen vil i tillegg plassere ut slike smarte vannmålere rundt i hovedvannledningene slik at det blir enklere å finne ut hvor det i dag er små hull i vannrør som gjør at mye vann forsvinner. Det jobbens også med å få på plass et lite i måleren som kan fange opp uønskede partikler og forurensing.

 

I Norge er vi heldige som har tilgang til rent og friskt vann rett fra springen. Sommeren i år har utfordret kommunenorge på vann, og det er viktig at vi alle har et bevisst forhold til denne naturressursen. Smarte og digitale vannmålere vil åpne for nye muligheter knyttet til effektiv driftsovervåkning, feilsøking og feilretting, og minimere vanntap, samt nye produkter og tjenester knyttet til vannstyring og sikkerhet.

Visste du forresten at idealforbruket på vann i Halden er ca 12 000 m3 i døgnet - det vil si 12 millioner liter vann?
I sommer har vi hatt døgn hvor vi har brukt 22 millioner liter vann i døgnet noe som tilsvarer at hver enkelt haldenser har brukt over 700 liter i løpet av ett døgn. Det er noe å tenke på.

Prosjektet skal bidra til redusert klimagassutslipp ved redusert energibruk, redusert vannforbruk, redusert lekkasje, varslinger og alarmer, vannkvalitet i sanntid, todelt vanninfrastruktur, økt bevissthet om vannforbruk hos innbyggerne og nye tjenester i et smart vann-nett. Prosjektet vil redusere kostnader for samfunn, kommune og innbyggere. Vi har lyst til å lage gode, digitale løsninger for deg som innbygger og være en fremtidsrettet og svært innovativ kommune.

Opprettet: 12.07.2018 09:19

Halden kommune - Postboks 150, 1751 Halden - Storgata 8, 1771 Halden - Telefon 69 17 45 00 - Telefax 69 18 00 58
Org. nr.: 959159092  Ansvarlig redaktør: Karine Engebretsen -
postmottak@halden.kommune.no

Vihar