Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på

Dagstur langt inn i gammel overtro

Karine Engebretsen Endret:18.04.2018 14:29 Emneord (los) Landbruk, Natur og miljø
Denne turen er en tøff dagstur inn til Bolsbota for elever på ungdomstrinnet som ønsker seg en skikkelig skogstur.

Hele turen er ca 15 km lang. Man får selvsagt bedre tid på seg hvis man legger inn en overnatting underveis, men da er tur 5 et bedre valg.

Turen starter fra parkeringsplassen øst for Bunes gård. Herfra følger man merket sti inn til Ulveholtet. Det er også merket sti med natursti videre opp til Fossekoia (ikke langt fra der hvor det er merket av STALL på  turkartet Halden - Linnekleppen).
For små grupper, kan Villmarkskoia være et fint overnattingssted på sin botstur. Videre fra Fossekoia følger man stien videre nordvestover og inn til Svarttjern. Nå er det på tide å finne fram kompasset. Gå på kompasskurs inn til Blanktjerna og derfra rett nordover til Bolsbota.


Bolsbota

Her inne møtes tre kommuner: Halden, Rakkestad og Aremark. Bolsbota er det nordligste punktet i Halden kommune.

Det er kjent som valfartssted fra middelalderen og fram til vår tid. Besøk her virket i følge tradisjonene helsebringende. Gravide kvinner sikret seg lett fødsel og sunne/sterke barn etter en tur hit.

Nøkternt sett er ikke Bolsbota annet enn et gjørmehull i et sumpområde. Det er markert med en mengde staker stukket ned i gjørma. På disse er det skåret inn "eierens" initialer, dato og år for besøket. Sammen med et bad i gjørma utgjorde denne markeringen hovedinnholdet i "helbredelsesritualet".

  • Tips: Hver deltager kan lage sin egen "botsstav" før de drar på denne turen og nytte den som vandrerstav fram til Bolsbota.

Seterberg røs

Etter at også vi  har gjennomført vår botsgjerning er vi klare for en tur opp på Seterberg røs bare noen hundre meter nord for Bolsbota. Vi er nå oppe på 258 m.o.h. og har en praktfull utsikt. Her er det fint med en rast!
 
Siden det er en lang dagstur anbefales det å ta samme vei tilbake.
Opprettet: 30.07.2015 11:03

Halden kommune - Postboks 150, 1751 Halden - Storgata 8, 1771 Halden - Telefon 69 17 45 00 - Telefax 69 18 00 58
Org. nr.: 959159092  Ansvarlig redaktør: Karine Engebretsen -
postmottak@halden.kommune.no

Vihar