Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på

Sorteringsguide

Henrik Meyer Endret:30.03.2020 10:49

Grønne matposer.jpgAvfall som sorteres riktig blir en ressurs i stedet for et problem. Her er sorteringsguiden som er din hjelp til å sortere riktig.

Dette henter vi hjemme hos deg:


Matavfall

Blant annet: skall, skrell, skrotter, gammel frukt, gamle grønnsaker, bakverk, teposer, kaffefilter, kaffegrut, fisk, skalldyr, kjøttrester, bein, eggeskall, mindre mengder tilgriset tørkepapir og servietter, nøtteskall.

  • Inne hos deg selv legges alt matavfall i grønn pose. Når den er full, knyter du «2 x knute og rett i dunken ute» sammen med restavfallet. Matavfallsposene identifiseres på sin unike grønnfarge og sorteres ut med et lufttrykk på mottaksanlegget. Hvis matavfall ikke kastes i grønn pose, blir det brent som restavfall og blir til energi. Matavfall i grønne poser utnyttes bedre, fordi det blir næringsrik jord, husvarme eller biogass.

Restavfall og plast

Blant annet: Plastemballasje fra kjøtt/fugl/fisk/frukt/bær/grønt og pålegg. Plastflasker for sjampo/vaskemidler/dressinger. Potteplanter, blomster, stearinlys, sneiper og snus, kaffe- og potetgullposer, kaffekapsler, bleier, avkjølt aske og grillkull.  

  • Inne hos deg selv legges restavfall og all plast i samme pose. Posen knytes igjen med «2 x knute og rett i dunken ute». Flytende helles ut før kasting. Rengjør lett før kasting. Ikke kast større ting enn du får plass til i en pose. Plast er ikke restavfall, men ny teknologi klarer å sortere ut fornybar plast for gjenvinning. Har du mye plastavfall, kan du også levere dette til miljøstasjonen. Emballasje for vindusspylevæske, olje o.l. er farlig avfall og leveres inn sammen med spesialavfall. Hardplast som hagemøbler, leker o.l. må leveres på Rokke avfallsplass. 

Papir og papp

Blant annet: aviser, reklame, ukeblader, tidsskrifter, magasiner, bøker, melk- og juicekartonger, tomme tørkepapir-/dopapirruller, konvolutter, pizza-, yoghurt-, og annen emballasjekartong.

  • Papp og papir legges i egen avfallsbeholder hjemme merket papir. Har du mye papp- og papiravfall, kan du også levere dette til miljøstasjonen.


Dette må du levere til miljøstasjonen:


Glass og metall

Blant annet: aluminiumsemballasje/-folie, glassemballasje og glassflasker, hermetikkbokser, metallokk, metallkorker, øl- og mineralvannsbokser uten pant, metalltuber, telyskapsler.

  • Legges i egen container for glass- og metallavfall på en av byens miljøstasjoner. Krystall må ikke leveres til gjenvinning. Krystall inneholder bly. Selv små konsentrasjoner gjør at glasset ikke kan gjenvinnes til ny emballasje.

Tekstil

Blant annet: klær, sko, vesker, belter, håndklær, gardiner, sengetøy, utslitte tekstiler/klær/sko.

  • Legges i Fretex-container på en av byens miljøstasjoner. Halden kommune har et samarbeid med Fretex om mottak av tekstiler. Fretex tar imot alt av tekstiler. Selv om tekstiler er slitt og ødelagt, så kan de brukes til materialgjenvinning som for eksempel til isolasjon, tepper, pussefiller eller redesignprodukter. Vi ber om at alt som legges i Fretexboksene er tørt og rent. Se mer informasjon om Fretex-ordningen her

Dette må du levere til Rokke avfallsanlegg:


Hageavfall

Blant annet: gress, løv, kvister, grener, ugress, potteplanter, blomster, juletrær.

  • Hageavfall skal leveres til Rokke avfallsanlegg. Det er gratis for private husholdninger. Avfallet må være fri for stein, plast og metall. Det må skilles mellom kvist og annet hageavfall som løv, gress o.l. Stokker/røtter/stubber som er større enn 15 cm i diameter må leveres som restavfall og prises på lik linje med dette. Om du har hageavfall fra vekster som er svartelistet i Norge må dette medbringes i søppelsekker. Ta kontakt med personalet når du kommer så vil avfallet bli lagt til side og sendt til forbrenning.

Elektrisk

Blant annet: elektriske leker, mobiltelefoner, klokker, blinkesko, småelektrisk, datautstyr, hvitevarer, ledninger.

  • Kan leveres på Rokke avfallsanlegg mot betaling. Alle butikker i Norge som selger EE-produkter er pliktige til gratis å ta imot utrangert utstyr av samme type som de forhandler – selv om varen ikke er kjøpt hos dem

Farlig avfall

Blant annet: batterier, lyspærer, lim, maling, beis, lakk, spillolje, kjemikalier, spraybokser, impregnert treverk.

  • Kan leveres til utvalgte bensinstasjoner (se miljøstasjoner) eller til Rokke avfallsanlegg. Lyspærer kan også leveres i alle matbutikker og utsalgssteder for elektriske produkter. Se mer informasjon om farlig avfall her. 

Grovt avfall

Blant annet: treverk, skrapjern, hardplast, møbler, isopor, VHS-kasetter, byggavfall, madrass, seng, porselen, keramikk, ildfaste former.

  • Skal leveres på Rokke avfallsanlegg. 


Klikk her for å se sorteringsguiden i bedre oppløsning! 


Se video om sortering

Det avfallet du kaster i din avfallsbeholder hjemme blir fraktet til Rokke avfallsanlegg, og derfra går det videre til ROAFs store ettersorteringsanlegg. Der har de avansert teknologi som finsorterer avfallet de mottar. Klikk her for å se en film som viser hvordan ditt avfall blir sortert automatisk. Kontakt

 

 Skjema

 

 Tjenestetilbud

 

 Eksterne lenker

 

Opprettet: 04.02.2019 13:41

Halden kommune - Postboks 150, 1751 Halden - Storgata 8, 1771 Halden - Telefon 69 17 45 00 - Telefax 69 18 00 58
Org. nr.: 959159092  Ansvarlig redaktør: Karine Engebretsen -
postmottak@halden.kommune.no

Vihar