Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på

Kloakklukt

  Endret:24.12.2015 06:04 Emneord (los) Avløpshåndtering

Kloakklukt i huset? Sjekk alle vannlåser!

Bildeserie av hvordan sjekke vannlås
Kloakklukt i hus og bygninger er ubehagelig men kan ofte enkelt utbedres. Vår første anbefaling er at du sjekker og etterfyller alle vannlåser med vann. Skulle dette ikke være tilstrekkelig anbefales det å ta kontakt med rørlegger for en faglig vurdering av avløpsanlegget. Ett tips vil være å fylle litt matolje i sluk som sjelden er i bruk. Dette vil hindre fordampningen i sluket en del.
 
Årsaker
I det kommunale avløpsnettet kan det danne seg kloakkgasser som avgir sterk lukt. For å hindre at kloakklukt kommer ut fra avløpsnettet og inn i bygget, er det krav om at alle avløpsinstallasjoner skal ha montert vannlås. Det hender at vannet i vannlåsen fordamper eller av andre årsaker forsvinner. Dette fører til at kloakklukt kommer ut i rommet hvor utstyret/sluket er plassert. Underdimensjonering eller feil utførelse av avløpsanlegget i bygget kan også føre til at vakuum i avløpsnettet suger ut vannet i vannlåsen. I noen tilfeller viser det seg at vannlåsen er brutt ved at f. eks renseplugg (stakeplugg) i sluk mangler. Utette avløpsledninger og skjøter kan også føre til lukt. Dette er ofte vanskeligere å oppdage uten å foreta TV - kontroll eller røyktesting av avløpsnettet.
 
For å unngå lukt i bygg har Standard abonnementsvilkår for vann og avløp bestemmelser om vannlås, dimensjoner på ledningsnettet og krav om at alle bygg skal ha lufting over tak (for å få luftet ut lukt og for å hindre utsuging av vann fra vannlåser som følge av undertrykk).
 
Rotter som dør og blir liggende i bygg i lengre tid kan avgi lukt som ligner kloakklukt. Rotter kan i gitte situasjoner også gnage hull i eksisterende avløpsledninger og dermed forårsake luktproblemer gjennom slike hull i rørene.
Sist oppdatert: 15.12.2010 13:2
Opprettet: 16.12.2010 09:29

Halden kommune - Postboks 150, 1751 Halden - Storgata 8, 1771 Halden - Telefon 69 17 45 00 - Telefax 69 18 00 58
Org. nr.: 959159092  Ansvarlig redaktør: Karine Engebretsen -
postmottak@halden.kommune.no

Vihar