Praktisk informasjon om leie av elbil

Praktisk informasjon om leie av elbil

Halden kommune har inngått en avtale om å leie en rekke elbiler fem dager i uka mellom klokka 07.30 og 16.30 som de kommunalt ansatte skal bruke om de trenger bil i tjenesten. Ellers kan de leies av alle.

I helgene og på kvelden gjør utleiefirmaet Move About de samme bilene tilgjengelig til utleie på timesbasis for innbyggere i Halden som trenger en bil i en kortere periode. I tillegg til bilene kommunen leier vil Move About også tilgjengeliggjøre noen biler hele døgnet for innbyggere

Utleie er på timesbasis.

Det gjør det enklere for flere å ha tilgang på bil når man bare trenger det en gang i blant.

  • Priser inkluderer fri km og mva. 
  • Bompenger og parkering belastes bruker. 
  • Egenandel ved skade er maksimum 10.000 kr
  • Kundeservice: Telefon 958 07 000 (Move About)

Last ned app

Husk å laste ned appen Move About der du laster ned apper og følg instruksjonene.

Du identifiserer deg normalt med BankID og dersom du har Norsk førerkort vil dette kontrolleres og godkjennes automatisk. Dersom du ikke har Norsk førerkort må du legge inn bilde av sertifikatet ditt. I tillegg oppgir du e-postadresse, telefonnummer, adresse og bankkontonummer. Godkjennes førerkortet automatisk vil du kunne leie bil umiddelbart.

Hvis bilde av førerkortet sendes inn vil Move About sjekke at alt er i orden og sender deg så en bekreftelse på e-post. Det kan ta litt tid før appen er klar til bruk så det lønner seg å gjøre alt ferdig i god tid før du trenger å leie bil.

I appen finner du også kontaktinfo til kundeservice.

1. Bestill bil

Logg inn på appen og fortell når og hvor du vil hente bilen. Du kan se i appen hvor du finner bilene parkert og hvilke som er ledige. Velg hvilken type bil du vil leie ved å trykke på «book». Sjekk at du har riktig dato og klokkeslett! Når du har valgt bil oppgir du antatt kjørelengde og eventuelt notat for bookingen, estimert pris for bookingen vises og du bekrefter deretter bookingen. 

Bilparken fornyes vinteren 2022 og vil bestå av VW E-up, Hyundai Kona og Tesla Y. Hyundai Kona og Tesla Y har lang rekkevidde. VW E-up er en mindre bil med inntil 26 mil rekkevidde. Bilparken vil i tillegg bestå av 2 varebiler, Toyota Proace med hengerfeste og en Toyota Proace 9-seter. De fleste nye bilmodellene er nøkkelløse. Det er kun for VW E-up det vil være nøkkel i hanskerommet. Alle biler må bookes med appen «Move About» som tidligere.

2. Hent bilen

Du får en tekstmelding tre minuttet før det klokkeslettet du har satt at leietiden skal starte. Den inneholder en lenke du trykker på for å komme inn i systemet. Følg anvisningene og informasjonen i meldingen.

Når du har bekreftet spørsmålene og gått videre kan du låse opp bilen ved å skrive inn den PIN-koden du la inn ved registreringen av appen.

I SMS'n står bilens regnr slik at du finner den bilen du har leid. Har du glemt PIN-koden kan du endre den under "min profil" i appen din. I SMS'n finner du også kontaktinfo til kundeservice om du trenger hjelp med noe.

3. Ta ut ladekabel av stolpen og ta med deg ladekabelen

Når bilen er låst opp tar du ut nøkkelen som sitter i en kontakt inne i hanskerommet (Gjelder VW E UP, de andre bilene er nøkkelløse). Fjern ladekabelen fra bilen og ladestolpen og legg den bak i bilens bagasjerom. Ta den først ut av bilen og så fra ladestasjonen. Vær obs på at du må ha på Bluetooth for at appen Move About skal få kontakt med bilen for de nøkkelløse.

4. Kjør!

Sett deg inn i bilen, ta på deg setebelte, og vri om tenningen eller trykk på startknappen til høyre for rattet. Det kommer en liten "plingelyd" når bilen starter. Husk at det er røyking forbudt og ikke tillatt med dyr i alle Smart City-bilene. Ha en flott tur!                        

5. Returner bilen og sett den på lading

Tøm bilen for personlige eiendeler, og sørg for at bilen er fri for søppel. Husk å sett bilen på lading, slik at den har tilstrekkelig med strøm for neste bruker og kontroller at lading har startet. Enkelte ladestolper har en grønn knapp som man må trykke på for å starte ladingen.. 

Til slutt:

  • Sett bilnøkkelen inn i holderen i hanskerommet om du har brukt VW E-up. 
  • Avslutt bookingen i APP’en og klikk på lås. Du skal benytte knappen for retur når bilene returneres etter bruk. Hvis dette ikke blir gjort vil bookingen fortsette selv om du låser bilen.

Det finnes flere ulike typer ladestolper. På parkeringen ved Fisketorget må du trykke på den grønne knappen for å åpne lokket. Der bilene er parkert ved rådhuset og i parkeringshuset vipper du ut dekselet sideveis.

Noen spørsmål og svar

Kan jeg låne bil ett sted og sette den fra meg et annet sted? 
Svar: Nei, det kjøretøyet du har lånt må settes tilbake samme sted du hentet det.

Er det måling/registrering av bruken på kjøretøyet? For eksempel GPS, kWh-forbruk, kjørestil osv?
Svar: Halden kommune registrerer ikke noe av dette. Firmaet som leier oss bilene gjør det og vi vil kunne få rapporter fra dem for å legge til rette for hvor mange biler vi trenger, hvilken type og annen praktisk informasjon.

Kan elbilene kjøres til Sverige, for eksempel Nordby?
Svar: Ja, elbilene som er til utleie i Halden kan kjøres til Sverige, forsikringen gjelder også der.

Hva gjør jeg om jeg ikke rekker tilbake for å levere bilen til avtalt tid?
Svar: Gå inn på appen og forleng lånetiden din på den måten om bilen er ledig for det tidsrommet du trenger. Om ikke - ta kontakt med Kundeservice på telefon 958 07 000