Om du har en varig/langvarig, over to år, og vesentlig redusert funksjonsevne, kan du søke om å få låne hjelpemidler hos NAV Øst-Viken Hjelpemiddelsentral. For å søke om dette, kontaktes kommunal formidler som er ergoterapeuter eller fysioterapeuter. Ansatte i hjemmesykepleien og omsorgsboliger kan også bidra med å søke enklere hjelpemidler.
Det er brukeren som er søker av hjelpemiddelet. Som formidler er det vår oppgave å gi en faglig vurdering og begrunnelse av behovet for hjelpemidlet det søkes om. Hjelpemidlet skal være nødvendig og hensiktsmessig. Det skal gjøres en vurdering om det finnes andre hensiktsmessige tiltak før en søker om et hjelpemiddel som f.eks opptrening, gjøre aktiviteter på en annen måte eller boligvurdering.
Kommunens ergoterapitjeneste kan gi veiledning og hjelp til brukere og andre kommunale tjenester om hvordan de kan søke om enklere hjelpemidler. Ergoterapitjenesten bistår med funksjonsvurdering av behov for hjelpemidler som krever spesiell tilpasning, begrunner søknad og gir opplæring i bruk. Ved søknad om aktivitetshjelpemidler må det bemerkes at det kan være egenandel. Brukeren må selv dekke ti prosent av det hjelpemiddelet koster, begrenset til 4000 kr (aktivitetshjelpemiddel over 26 år).
NAV Hjelpemiddelsentral behandler søknader og fatter vedtak om utlån, og de veileder kommunens formidlere i sammensatte og kompliserte saker.
Kommunalt hjelpemiddellager bistår med montering og enkle reparasjoner.
Søknad av hjelpemidler kan ta litt tid, da søknaden skal behandles av flere før vedtak besluttes og hjelpemiddelet evt. bestilles til søker. Ventetiden kan være lenger i enkelte tilfeller hvor det søkes mer avanserte hjelpemidler.
Ved livets slutt (terminal fase) eller ved alvorlige trykksår, kan vi be hjelpemiddelsentralen om hastebehandling av søknaden. I Halden kommune leveres hjelpemidler ut hver mandag til kommunalt lager. Ved en hastebehandling vil hjelpemiddelet komme innen førstkommende mandag, forutsatt at sentralen har hjelpemidlet på lager.
Bruker av lånte hjelpemidler har plikt til å melde fra til NAV Hjelpemiddelsentral om tap av hjelpemidler, skade på hjelpemiddel og ulykker/nesten-ulykker. Du kan også kontakte kommunal ergoterapeut eller fysioterapeut ved behov for bistand til å melde ifra.
- Få nødvendig opplæring i bruk
- Sette deg inn i bruksmåten
- Foreta vedlikehold som vask og enklere vedlikehold.
- Gi beskjed om tap av hjelpemiddel, uhell og nestenuhell
- Levere tilbake hjelpemidler til kommunalt hjelpemiddellager når behovet opphører
- Hjelpemiddelet kan ikke selges, byttes, lånes bort, leies ut eller pantsettes.