Starter jevnlig testing ved to skoler

Starter jevnlig testing ved to skoler

Ved Os skole og Rødsberg ungdomsskole er det mye koronasmitte spredt på mange klasser. Halden kommune innfører nå en endring i testrutinene ved disse skolene for å avdekke smitte tidligere og for å gjøre situasjonen mer oversiktlig for hjem og skole. Januar 2022.

Tirsdag er det cirka 20 elever i isolasjon på grunn av koronasmitte ved Rødsberg ungdomsskole. Ved Os skole er det cirka 25 elever i isolasjon. Med det testsystemet som har vært til nå, gjør slike smittetall at rundt 200 elever ved hver av de to skolene blir underlagt anbefaling om testing. De mange elevene kan ha ulike dager da de skal testes og dette er en krevende situasjon å ha full oversikt over.

- Når det blir mange smittede elever, blir det svært krevende for skolen å holde oversikt over hvilke elever som skal testes på hvilke dager. Informasjonen om hvem som skal testes og når de skal testes må deretter ut i riktige kanaler. Dette er en krevende jobb for både skoleledelse og smittesporere når det blir mye smitte på en skole. Ikke minst er dette også krevende for den enkelte familie. Det er derfor vi gjør en endring nå, sier kommuneoverlege Kjersti Gjøsund i Halden kommune.

To ganger i uka

Det innføres nå et system ved Os skole og Rødsberg ungdomsskole der alle elever og ansatte ved de to skolene anbefales å gjennomføre jevnlige koronatester to ganger i uka. Testene skal tas hjemme før skolestart på mandag og før skolestart på torsdag. Det er best om testen tas på morgenen, men om det er mest hensiktsmessig så kan test også utføres kvelden før. Dette testsystemet anbefales fulgt av elever og ansatte ved de to skolene ukentlig inntil videre. De som har hatt Covid-19 siste tre måneder og de som er vaksinert med 3. dose for mer enn 1 uke siden er unntatt anbefalingen.

Elever og ansatte vil få utlevert gratis koronatester på skolen. Anbefalingen om fritidskarantene i 7 dager etter nærkontakt med en smittet vil gjelde også ved de skolene som innfører jevnlig testing.

Mange fordeler

Ved å innføre anbefaling om fast testing to dager i uka oppnås flere viktige ting. Blant annet effektiviserer det hverdagen for mange.

- Det blir enklere for familiene å få faste dager i stedet for å forholde seg til ulike datoer. Skolens ledelse og ansatte kan bruke tiden sin på skole og ikke til å formidle testdatoer. Smittesporere vil kunne bruke mer av sin tid til å veilede dem som er smittet, i stedet for å bruke tid på å informere skolene om stadig nye datoer, sier Gjøsund.

Jevnlig testing i skolen kan også gi en positiv effekt på smitteutviklingen.

- Dette vil gi oss bedre oversikt over smittesituasjonen. Vi vil sannsynligvis oppdage mer av smitten i skolen på et tidligere tidspunkt. Dermed vil vi trolig også kunne begrense noe av smittespredningen, sier kommuneoverlegen.

Halden kommune planlegger en gradvis innføring av en slik testordning også ved de øvrige skolene i Halden. Årsaken er et økende smittetrykk i Halden og det forventes å påvirke flere skoler på samme måte.

Koronasmitte i Halden i uke 1

Det er registrert 337 smittede i uke 1 (3. januar - 9. januar 2022):

  • husstand 145
  • arbeidsplass 9
  • skole/barnehage 10
  • ukjent 77
  • offentlig sammenkomst -
  • privat sammenkomst 83
  • reise 13
  • institusjon -

14 % er under 12 år
18 % er 12-19 år
62 % er 20-59 år
6 % er 60+

Det er nå 2388 personer hjemmehørende i Halden som har testet positivt for koronavirus. Se ukentlige smittetall her.

Her er Halden kommunes hovedmeny for koronainformasjon.