Valgresultat

Lurer du på hvordan haldenserne stemte ved stortingsvalget? Se valgresultatet for Halden her. 

Avfallsbeholdere

Avfallsbeholdere

I Halden skal hver husstand ha tilgang på to avfallsbeholdere.  På denne siden får du vite det du bør vite om grønne poser og avfallsbeholderene dine. 

Søppeldunken

Halden kommunes standard søppeldunk har et kammer og et helt lokk. Det finnes også dunker med to kammer og delt lokk, og det finnes dunker med to kammer og et helt lokk. I 2019/2020 byttet vi mange søppeldunker slik at alle skal få søppeldunk med ett kammer og ett lokk fordi det er mest praktisk slik vi sorterer avfall i dag.

Beholderen tømmes hver 14. dag hele året. 

Tømmekalender

Beholderen skal stå mindre enn 5 meter fra veikanten. Står den lenger unna, må man betale avstandstillegg.

Beholderen skal brukes til matavfall i grønne poser samt restavfall og plastavfall. Matavfall og plastavfall vil bli automatisk sortert ut på mottaksanlegget, og dermed gjenvunnet.

Grønne poser til matavfall

Matavfall skal legges i egne grønne plastposer som knytes igjen med dobbelknute. De grønne posene med matavfall skal kastes i den vanlige dunken for restavfall. Matavfallet vil da bli automatisk sortert ut på mottaksanlegget. Slike grønne poser kan du hente gratis på servicesenteret på rådhuset eller du kan knyte en grønn pose på dunken din som signal på at du trenger ny forsyning.

Papirdunk

Alle i Halden skal ha en egen beholder til papp, papir og drikkekartong. Denne dunken er like stor som den vanlige søppeldunken, men er merket blått og med teksten "papir".

Når du først er flink og sorterer papp/papir - husk da også dette:

  • Papp, papir og drikkekartong skal legges løst i dunken - ikke i plastpose. 
  • Esker og andre pappting skal presses flate slik at det blir plass til mer både i dunken og bilen som henter dette.
  • Isopor/plastemballasje må tas ut av esker og kastes i dunk for restavfall.
  • Reklame/magasiner pakket i plast skal tas ut av plasten. Plast skal i dunk for restavfall.
  • Matrester må tas ut av pappesker etc. før papp kastes i dunken. Alle matrester skal i grønn pose i den andre dunken!

Glemmer du å ta ut plast og matavfall av papiravfallet, må noen sortere dette manuelt. Det koster penger for Halden kommune, og dermed deg som betaler offentlige avgifter. I tillegg kan papiravfallet i noen tilfeller ende opp som vanlig restavfall, hvis det er for mye annet blandet med papiravfallet. 

Ikke plass i dunken?

Har man av og til mer restavfall enn det er plass til i beholderen, kan det løses. Da må du kjøpe egne ekstrasekker som plasseres ved siden av beholderen før kl. 06.00 på tømmedagen. Disse sekkene har plass til 160 liter. Sekkene selges i servicesenteret på rådhuset for kr. 100,- for 6 stk. Matavfall skal ikke legges i disse sekkene.

Bestille søppeldunk

Er din søppeldunk skadet - eller trenger du en ekstra beholder? Da kan du få hjelp ved å kontakte vår renovasjonsavdeling på epost: renovasjon@halden.kommune.no eller telefonnummer 474 88 988.
Priser og satser i Halden kommune (PDF, 233 kB)

Merking av beholderen

Noen søppeldunker er merket med gule eller grønne prikker. Dette er informasjon til renovatøren og må ikke fjernes, men er for øvrig ikke noe beboeren bør forholde seg til. Gule prikker handler om utdeling av matavfallsposer og er påsatt beholdere hvor det er flere leiligheter enn beholdere. Grønne prikker har med beholderens plassering å gjøre. Det er en grønn prikk pr. avstandstillegg.