Folkehelserådgiveren har en sektorovergripende rolle.
Således er det flere lovverk som forplikter kommunen i forhold til forebyggende og helsefremmende arbeid. De viktigste lovene for kommunens folkehelsearbeid er folkehelseloven, plan og bygningsloven og lov om helsetjenester i kommunen som sier at helsetjenestene skal bidra i folkehelsearbeidet.
Hovedmålsettingen med folkehelsearbeid er å bidra til flere leveår med god helse i befolkningen og å redusere sosiale helseforskjeller.
Alle sektorer har ansvar for å bidra til en bedre folkehelse.
Eksempler på faktorer som påvirker dette er
- utdanning
- arbeid
- bo- og nærmiljøer
- ren luft
- fravær av støy
- gang- og sykkelstier
- turstier og friluftsliv
- fysisk aktivitet i skolen
Vi i Halden
I henhold til folkehelseloven er kommunens ansvar å fremme befolkningens helse, trivsel, gode sosiale og miljømessige forhold og bidra til å forebygge psykisk og somatisk sykdom, skade eller lidelse. Kommunen skal bidra til utjevning av sosiale helseforskjeller og bidra til å beskytte befolkningen mot faktorer som kan ha negativ innvirkning på helsen. Loven pålegger at kommunen sørger for at medvirkning skjer blant annet gjennom råd, uttalelser, samarbeid og deltakelse i planlegging. Kommunen skal legge til rette for samarbeid med frivillig sektor.
Vi i Halden, kunnskapsgrunnlag for planlegging (PDF, 5 MB)
Halden kommune deltar i Velferdspiloten.
Utdrag fra bakgrunn og begrunnelse for piloten:
Fylkesplanen for Østfold legger opp til en forsterket innsats rundt de fire velferdspilarene bolig, arbeid, utdanning og helse. Mange av Østfolds folkehelseutfordringer må løses i partnerskap med regionale myndigheter og kommunene.
Avtalen har som mål at alle innbyggere får et helhetlig bolig- og tjenestetilbud i tråd med sine behov og at kommunene opplever at regionale myndigheter er samordnet i Østfold.
Her kan du lese om Velferdspiloten (PDF, 2 MB)
Kontakt Velferdspiloten:
Karin Oraug tlf. 926 09 186