Viktigst av alt er selvsagt at vi alle deltar i kommunestyrevalget hvert 4. år. Men aktivt samarbeid med borgerne er en målsetning også mellom valgene - både i planprosesser og i andre viktige saker.
Medvirkning
Medvirkning er en viktig grunnstein for at lokaldemokratiet vårt skal fungere. Medvirkning dreier seg om at alle innbyggere skal ha muligheten til å være aktive i arbeidet som alltid pågår for å gjøre Halden til en enda bedre kommune å bo og leve i. Medvirkning kan foregå på alle nivåer i prosessen som må til for å skape utvikling eller forandring i lokalmiljøet:
- Kunnskap - hva er fakta, hva vet jeg om forholdene jeg er opptatt av?
- Meninger - hva tenker jeg (eller den gruppen jeg representerer) om dette?
- Handlinger - hva må gjøres for å skape forbedring?
- Beslutninger - hvem kan ta beslutninger om dette og hvordan kan jeg (eller min gruppe) bidra?
Medvirkningsorganer
Tre av de politiske utvalgene kalles "medvirkningsorganer" og har spesielt ansvar for å representere ulike grupper av innbyggere når det skal tas beslutninger.
Medvirkningsorganer står det om i kommuneloven § 5-12 med tilhørende forskrift
De tre utvalgene skal behandle saker de får fra administrasjonen, men også saker som de selv ønsker å ta opp. På den måten kan de fungere som kanal for spørsmål som vanlige innbyggere er opptatt av.
De tre medvirkningsorganene er:
- Halden eldreråd
- Råd for personer med funksjonsnedsettelse
- Halden ungdomsråd
I tillegg har vi i Halden et Utvalg for likestilling og inkludering, med tilsvarende funksjon som rådene når det gjelder medvirkning.
Innbyggerinitiativ
Innbyggerinitiativ kalles også "innbyggerdeltakelse" eller "innbyggerforslag".
Reglene for innbyggerinitiativ er bestemt i kommuneloven § 12-1.
Ordningen gjør det mulig for vanlige innbyggere å komme med kontrete forslag til kommunestyret.
For at kommunestyret i Halden skal behandle forslaget, må det ha minst 300 underskrifter. Det er laget en egen nettside for å samle slike underskrifter.
Min sak - Halden