Detaljene om hvordan ansvar og myndighet er fordelt og hvilke regler som gjelder for arbeid i utvalgene finner du i Reglement for politiske organ og delegering. (PDF, 532 kB)
Politiske møter og dokumenter
Oversikten over når det skal være møter og saksdokumenter til møtene finner du ved å gå inn på møtekalenderen for de fleste utvalgene. Her vil du også finne oversikt over medlemmer og varamedlemmer i utvalgene - med kontaktinformasjon.
Unntak: For Ad-hoc utvalgene finner du møteplan og dokumenter her.
Veiledning i bruk av møtekalenderen.
Møtekalender for alle utvalg
Politisk sekretariat
Politisk sekretariat består av formannskapssekretæren, ordførers sekretær og rådgiver. Sekretariatet sørger for at alle møtedokumenter (innkallinger og protokoller) er tilgjengelig for politikere og offentligheten til rett tid. Henvendelser til sekretariatet: 69 17 45 00 eller ps@halden.kommune.no
De politiske organene i Halden
Kommunestyret er kommunens øverste folkevalgte organ. Kommunestyret kan ta beslutninger på vegne av kommunen, slik det er bestemt i kommuneloven § 5-3. Kommunestyret har delegert myndigheten til å treffe vedtak i en rekke saksområder til andre folkevalgte organer og til kommunedirektøren (administrasjonen), jfr. Reglement for politiske organer og delegering.
Kommunestyret har 39 representanter.
Møteplan, medlemmer og varamedlemmer med kontaktinformasjon
Kontrollutvalget fører tilsyn og kontroll med kommunens virksomhet på vegne av kommunestyret. Arbeidet med å forberede saker til kontrollutvalget ligger derfor ikke under kommunedirektørens administrasjon - kontrollutvalget har sitt eget uavhengige sekretariat som heter Østfold kontrollutvalgssekretariat (ØKUS).
Sekretariatet er et samarbeid mellom en stor del av Østfoldkommunene og holder til i Fredrikstad, se kontaktinformasjon.
Administrasjonsutvalget er todelt i Halden - én del der både politikere og ansattes representanter er medlemmer, og en annen del ("arbeidsgiverdelen") der de ansattes representanter ikke har tale- og stemmerett.
Utvalget har ansvar for bl.a. arbeidsgiverstrategi og personalpolitikk, internkontroll, HMS og etikk på arbeidsplassen. Godkjenning av tariffavtaler og rammer for lønnsoppgjørene hører til under Administrasjonsutvalgets "arbeidsgiverdel".
Hovedutvalget har ansvar for barnehagene, barne- og ungdomsskolene, SFO og andre oppveksttiltak, voksenopplæring og Familiens hus. En rekke tiltak innenfor kunst og kultur, idrett og friluftsliv og nærmiljøtiltak for øvrig ligger også under utvalgets ansvarsområde. Alle kommunedelplaner for disse områdene skal behandles av utvalget.
Hovedutvalget har ansvar for planer, prinsipielle saker, dispensasjoner og konsesjoner innenfor sitt ansvarsområde, som omfatter bl.a. bygg og regulering, kulturminne, regional utvikling, eiendomsforvaltning, samferdsel, vann og avløp, renovasjon, parker og friområder, skog og landbruk, brann og sikkerhet, klima og miljø. Utvalget fungerer også som havnestyre etter havneloven.
Hovedutvalget har ansvar for helse- og omsorgstjenester til alle kommunens pasient- og brukergrupper, samt arbeid med forebyggende tiltak og folkehelse, smittevern, sosiale tiltak og økonomiske ytelser (gjennom NAV). Til utvalget ligger også et overordnet ansvar for integreringstiltak for innvandrere, flyktninger og asylsøkere samt arbeids- og sysselsettingstiltak for alle som trenger spesielt tilrettelagte tiltak.
Salgs- og skjenkebevilling for alkohol gis av utvalget. Alle kommunedelplaner for ansvarsområdene skal behandles av utvalget.
Utvalget kan ta initiativ og fremme saker for behandling i hovedutvalgene (og eventuelt videre til kommunestyret) i saker som gjelder likestilling mellom kjønnene og likeverd mellom mennesker. Utvalget har særlig ansvar for arbeid mot rasisme og for integrering av flyktninger, asylsøkere og alle andre som har problemer med å tilpasse seg samfunnet.
Halden kommune har en uavhengig klagenemnd som behandler klagesaker som blir avslått av koordinerende fellestjeneste. Koordinerende fellestjeneste er førstegangs saksbehandler av søknadene. Ved avslag oversendes sakene til annengangs saksbehandler, som er kommunedirektøren. Klagenemndas 5 medlemmer er folkevalgte, valgt av kommunestyret.
Klagenemnda behandler følgende type klagesaker:
- Søknader om kommunal- og omsorgsboliger.
- Bytte av kommunal- og omsorgsboliger.
- Søknad om parkeringskort eller fornyelse av dette.
- Søknad om startlån og tilskudd fra Husbanken.
- Søknad om refinansiering av startlån eller andre lån.
Utvalgets ansvarsområde er den kommunale kontrollen med hvordan bevillinger for skjenking eller salg av alkohol utøves, jfr. Alkoholforskriftens § 9-1 og kommunens "Retningslinjer for utøvelse av kontroll med salgs- og skjenkesteder i Halden kommune".
Utvalget behandler rapporter fra kontrollørene og vedtar eventuelle sanksjoner ved overtredelse. Handels- og beverternæringen har anledning til å oppnevne en observatør (med talerett) til møtene i utvalget.
Halden kommune har en vilt- og innlandsfiskenemnd bestående av 5 folkevalgte, som har det overordnede ansvaret for viltforvaltningen i kommunen. Nemndas hovedoppgaver er:
- Forvaltning etter aktuelle lover og forskrifter knyttet til viltforvaltningen
- Høringsinstans for aktuelle saker knyttet til vilt og viltforvaltning
- Fallviltarbeid (påkjørt og skadet vilt)
- Fellingstillatelser hjortevilt og bever
- Godkjenning av vald knyttet til jakt
Les mer om viltforvaltningen