Sorteringsguide for avfall

Sorteringsguide for avfall

Avfall som sorteres riktig blir en ressurs i stedet for et problem. Her er sorteringsguiden som hjelper deg å sortere riktig.

Dette henter vi hjemme hos deg

Matavfall

Blant annet: skall, skrell, skrotter, gammel frukt, gamle grønnsaker, bakverk, teposer, kaffefilter, kaffegrut, fisk, skalldyr, kjøttrester, bein, eggeskall, mindre mengder tilgriset tørkepapir og servietter, nøtteskall.

  • Inne hos deg selv legges alt matavfall i grønn pose. Når den er full, knyter du «2 x knute og rett i dunken ute» sammen med restavfallet. Matavfallsposene identifiseres på sin unike grønnfarge og sorteres ut med et lufttrykk på mottaksanlegget. Hvis matavfall ikke kastes i grønn pose, blir det brent som restavfall og blir til energi. Matavfall i grønne poser utnyttes bedre, fordi det blir næringsrik jord, husvarme eller biogass.
  • Når du begynner å gå tom for grønne poser kan du få en ny rull ved å knyte en av de gjenværende posene på håndtaket til din søppeldunk. Neste gang søppelet tømmes vil det bli lagt igjen en ny rull. Går du helt tom for poser kan du hente en ny rull på kommunens servicesenter i Storgata 8.

Restavfall og plast

Blant annet: Plastemballasje fra kjøtt/fugl/fisk/frukt/bær/grønt og pålegg. Plastflasker for sjampo/vaskemidler/dressinger. Potteplanter, blomster, stearinlys, sneiper og snus, kaffe- og potetgullposer, kaffekapsler, bleier, avkjølt aske og grillkull.  

  • Inne hos deg selv legges restavfall og all plast i samme pose. Posen knytes igjen med «2 x knute og rett i dunken ute». Flytende helles ut før kasting. Rengjør lett før kasting. Ikke kast større ting enn du får plass til i en pose. Plast er ikke restavfall, men ny teknologi klarer å sortere ut fornybar plast for gjenvinning. Har du mye plastavfall, kan du også levere dette til miljøstasjonen. Emballasje for vindusspylevæske, olje o.l. er farlig avfall og leveres inn sammen med spesialavfall. Hardplast som hagemøbler, leker o.l. må leveres på Rokke avfallsplass. 

Papir og papp

Blant annet: aviser, reklame, ukeblader, tidsskrifter, magasiner, bøker, melk- og juicekartonger, tomme tørkepapir-/dopapirruller, konvolutter, pizza-, yoghurt-, og annen emballasjekartong.

  • Papp og papir legges i egen avfallsbeholder hjemme merket papir. Har du mye papp- og papiravfall, kan du også levere dette til miljøstasjonen.

Dette må du levere på miljøstasjonen

Glass- og metallemballasje

Glass- og metallemballasje er emballasje av enten glass eller metall det har vært mat, drikke eller andre husholdningsvarer i. 

Blant annet: aluminiumsemballasje/-folie, glassemballasje og glassflasker, hermetikkbokser, metallokk, metallkorker, øl- og mineralvannsbokser uten pant, metalltuber, telyskapsler.

Dette må du levere til andre

Tekstiler

Du kan kaste en hullete sokk og andre små tekstiler, men ikke store mengder tekstiler i restavfallet. Maskinene får problemer med å kverne en mengde med tekstiler. Disse kan du i stedet selge på finn.no, gi bort til andre eller levere til innsamlinger. For eksempel til Norsk Luthersk Misjonsselskap (NLM). 

Dette må du levere til Rokke avfallsanlegg

Hageavfall

Blant annet: gress, løv, kvister, grener, ugress, potteplanter, blomster, juletrær.

  • Hageavfall skal leveres til Rokke avfallsanlegg. Det er gratis for private husholdninger. Avfallet må være fri for stein, plast og metall. Det må skilles mellom kvist og annet hageavfall som løv, gress o.l. Stokker/røtter/stubber som er større enn 15 cm i diameter må leveres som restavfall og prises på lik linje med dette. Om du har hageavfall fra vekster som er svartelistet i Norge, må dette medbringes i søppelsekker. Ta kontakt med personalet når du kommer, så vil avfallet bli lagt til side og sendt til forbrenning.

Bensin

Bensin kan leveres på lukket kanne, gjerne merket med innhold, på Rokke avfallsanlegg.

Elektrisk

Blant annet: elektriske leker, mobiltelefoner, klokker, blinkesko, småelektrisk, datautstyr, hvitevarer, ledninger.

  • Kan leveres på Rokke avfallsanlegg mot betaling. Alle butikker i Norge som selger EE-produkter er pliktige til gratis å ta imot utrangert utstyr av samme type som de forhandler – selv om varen ikke er kjøpt hos dem

Farlig avfall

Blant annet: batterier, lyspærer, lim, maling, beis, lakk, spillolje, kjemikalier, spraybokser, impregnert treverk.

  • Kan leveres til utvalgte bensinstasjoner (se miljøstasjoner) eller til Rokke avfallsanlegg. Lyspærer kan også leveres i alle matbutikker og utsalgssteder for elektriske produkter. Se mer informasjon om farlig avfall her. 

Grovt avfall

Blant annet: treverk, skrapjern, hardplast, møbler, isopor, VHS-kassetter, byggavfall, madrass, seng, porselen, keramikk, ildfaste former.

  • Skal leveres på Rokke avfallsanlegg. 

Sorteringsguiden i bedre oppløsning (PDF, 10 MB)

Se video om sortering

Det avfallet du kaster i din avfallsbeholder hjemme, blir fraktet til Rokke avfallsanlegg, og derfra går det videre til ROAFs store ettersorteringsanlegg. Der har de avansert teknologi som finsorterer avfallet de mottar. 

Klikk her for å se en film som viser hvordan ditt avfall blir sortert automatisk.