Modellen skal også bidra til at kommunen ivaretar lovbestemte plikter. Dette er en modell utviklet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).
I TryggEst forstås risikoutsatte voksne som personer over 18 år, som i særlig grad kan ha behov for beskyttelse mot vold og overgrep. Dette kan være på grunn av fysisk, psykisk eller kognitiv/intellektuell funksjonsnedsettelse, alder, rus eller sykdom.
Det finnes mange former for vold og overgrep som fysisk og psykisk vold, seksuelle overgrep, nettovergrep, økonomiske overgrep, æresrelatert vold, materiell vold og omsorgssvikt.
- TryggEst er et forenklet og enhetlig system som skal senke terskelen for å melde fra om overgrep, både for utsatte selv, for privatpersoner og for ansatte i helse- og omsorgstjenester. TryggEst skal også hjelpe fagpersoner med å håndtere situasjoner hvor det mistenkes at en risikoutsatt person er utsatt for vold eller overgrep, sier Mette Sørvik som er koordinator for TryggEst-teamet i Halden kommune.
Det er opprettet et TryggEst-team som består av representanter fra alle enheter i Helse og mestring i tillegg til en representant fra krisesenteret Blå kors. Teamet skal vurdere bekymringer, gi råd og veiledning til ansatte og innbyggere og foreslå eventuelle tiltak. I tillegg skal teamet bistå med opplæring til personalgrupper og informere om TryggEst på ulike arenaer.
I Halden kan du melde din bekymring digitalt eller i åpningstidene for TryggEst-telefonen. Informasjon finner du under TryggEst på Halden kommunes nettside.
Gå til TryggEst-siden her!