Regionale miljøtiltak i jordbruket

Regionale miljøtiltak i jordbruket

For Viken er det utarbeidet tilskuddordning for miljøtiltak i jordbruket gjennom Regionalt Miljøprogram (RMP). Jordbruksforetak kan søke om regionale miljøtilskudd gjennom kommunen.

Ordningen omfatter følgende miljøformål i landbruket:

  • avrenning til vassdrag
  • kulturlandskap og kulturminner
  • friluftsliv
  • biologisk mangfold

Regionale miljøtiltak i jordbruket ble innført med virkning fra 2005. De regionale miljøprogrammene med tilliggende tilskuddsordninger, skal gi en målretting av miljøinnsatsen i jordbruket utover det som er mulig i nasjonale ordninger. Tilskuddene betales ut direkte til bønder som oppfyller vilkårene for de ulike ordningene. Hovedvekten av midlene utbetales per areal eller per beitedyr.​

Østfold er et av de fylkene i landet som har høyest oppslutning om det regionale miljøprogrammet. I 2010 deltok 70 prosent av Østfolds bønder og gjennomførte viktige miljøtiltak for å forbedre vannkvaliteten i vassdragene våre, og for å ta vare på viktige kvaliteter i kulturlandskapet.

Søk om regionalt miljøtilskudd i jordbruket, Landbruksdirektoratet

Søknadsfrist er 15. oktober. 

Miljøprogrammet inneholder tilskudd til frivillige tiltak som skal tilpasses utfordringene og potensialet på den enkelte gård. I Østfold er det også foretatt regionale miljøkrav der det stilles krav om å gjennomføre miljøtiltak for produksjonsarealene. Dette er viktige tiltak for å bedre vannkvaliteten i vassdragene.

Som et tiltak for bedre vannkvalitet og redusert avrenning av jordpartikler og næringsstoffer gis det tilskudd til blant annet ikke å høstpløye. 

Regionale miljøkrav

I 2023 trådde det i kraft en ny forskrift som skal sikre miljøforsvarlig drift av jordbruksarealene i Oslo og Østfold fylke, Forskrift om regionale miljøkrav i jordbruket, Oslo og Østfold. Halden har arealer i miljøkravsone 1 og 2, se hvilke tiltak som gjelder for de forskjellige sonene i tabellen under. Bøndene må derfor forholde seg til krav som blant annet går på mindre eller ingen jordarbeiding, buffersoner langs vassdrag og dråg. 

Sjekk hvilke miljøkrav som gjelder ditt areal, Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Miljøkrav

Miljøkrav
Sone 1 (lyse grønn på kartet) Sone 2 (mørke grønn på kartet)
1. Det skal ikke jordarbeids nærmere enn to meter fra nedløpskummer for overflate vann og grøfteutløp. 1. Det skal ikke jordarbeides nærmere enn to meter fra nedløpskummer for overflatevann og grøfteutløp.
2. Erosjonsutsatte dråg skal ikke jordarbeides om høsten. Ved jordarbeiding på arealet som drenerer til/heller mot dråget, skal drågene ha minst seks meter permanent grasdekke. Vedletthøstharving er det tilstrekkelig med minst seks meter 2.Erosjonsutsatte dråg skal ikke jordarbeides om høsten. Ved jordarbeiding på arealet som drenerer til/heller mot dråget, skal drågene ha minst seks meter permanent grasdekke.
3. Det skal være buffersone langs alle vassdrag som mottar avrenning fra fulldyrka jord. 3. Det skal være buffersone langs alle vassdrag som mottar avrenning fra fulldyrka jord.
4. Flomutsatte arealer skal ikke jordarbeides om høsten. På flomutsatte arealer der flom medfører erosjon skal det være 6 meter varig vegetasjon i tillegg til 2 meter vegetasjonssone. 4. Flomutsatte arealer skal ikke jordarbeides om høsten. På flomutsatte arealer der flom medfører erosjon skal det være 6 meter varig vegetasjon i tillegg til 2 meter vegetasjonssone.
5. Fulldyrka mark med stor eller svært stor erosjonsrisiko (erosjonsrisikoklasse 3 og 4) skal ikke jordarbeides om høsten. Lett høstharving til høstkorn eller høstoljevekster tillates likevel på arealer som ikke er omfattet av miljøkrav 2, 3 og 4. For å sikre god etablering av høstvekster må de sås senest innen 20. september. 5. Fulldyrka mark med stor eller svært stor erosjonsrisiko (erosjonsrisikoklasse 3 og 4) skal ikke jordarbeides om høsten. Lett høstharving til høstkorn eller høstoljevekster tillates likevel på arealer som ikke er omfattet av miljøkrav 2, 3 og 4. For å sikre god etablering av høstvekster må de sås senest innen 20. september.
6. Minst 60 % av foretakets fulldyrkede areal skal overvintre med plantedekke tilsvarende stubb, gras, direktesådd fangvekst eller direktesådd høstkorn. Lett høstharving tillates likevel til høstkorn eller høstoljevekster. For å sikre god etablering av høstvekster må de sås senest innen 20. september. Arealer som båndlegges av krav 2, 3, 4 og 5 inngår i 60 % av foretakets fulldyrkede areal.

Se hele forskiften om regionale miljøkrav i jordbruket for Oslo og Viken, Lovdata

Siri Josefine Mo
Rådgiver
E-post
Kari Elisabeth Schjerpen
Rådgiver
E-post
Mobil 47 69 32 70