Kommunedelplan Helse, omsorg og mestring Del 1

1 Bakgrunn

Kommunedirektørens innledning

Helse-, omsorg- og mestringsplanen iverksettes idet vi forhåpentlig ser slutten på en pandemi som har preget driften i to hele år. Hva har vi lært, og hvilke erfaringer kan vi dra nytte av i planperioden? Vi har klart å omstille oss raskt, iverksette tiltak og løst nye og ukjente oppgaver uten fasit i hånd. Vi har taklet å stå i scenarier som truer liv og helse, funnet nye måter å samarbeide på, og tatt i bruk ny teknologi. Lederne er blitt satt på prøve, - og det har også 
utholdenheten til den enkelte medarbeider i helsetjenestene.

Vi må ta erfaringene- på godt og vondt- med oss videre frem mot 2034. Fra et pasient- og brukerperspektiv dreies helsetjenestene videre mot et innbyggerperspektiv- vi ser viktigheten av å ta folkehelsa på alvor og vil at Halden-samfunnet skal være et trygt og godt sted å vokse opp, leve og eldes i.

Det er mange hensyn som må tas i planperioden; demografisk utfordring med flere eldre, en utfordrende folkehelseprofil som viser behov for tidlig innsats, helsefremmende og forebyggende tiltak, nødvendig fokus på tjenester til de med psykisk helse og rusutfordringer og gode planer for de som trenger livslange tjenester. God helse er avhengig av gode oppvekstsvilkår, som igjen legger grunnlag for gode voksenliv og en trygg og meningsfull alderdom.

Helsetjenestene omfatter hele livsløpet- fra fødsel til død. Mange har klare stemmer når det gjelder å fremme sine behov, andre har ikke samme evne eller mulighet. Helsetjenestene skal planlegges slik at godene blir rettferdig fordelt og prioritert. Vi skal sikre reell medvirkning fra de som mottar tjenester og deres pårørende- og innbyggernes 
innflytelse.

Helsetjenestene vil derfor arbeide tettere sammen om flere viktige innsatsområder i planperioden. Men helse alene vil ikke kunne løse utfordringene. Ut over tverrfaglig og tverretatlig samarbeid, må flere samfunnsaktører på banen, - deriblant næringsliv og frivillige organisasjoner. Gjennom Helsefellesskapet Østfold skal sykehus og kommunene i regionen samarbeide om gode helsetjenester til befolkningen. 

Kommunalavdeling Helse og mestring har en visjon som stadfester målet om samhandling; Sammen om et godt liv- Tjenester basert på faglighet og brukermedvirkning, som ivaretar trygghet, verdighet og mestring.

Roar Vevelstad

Formål og visjon

I Halden skal arbeid, kunnskap og klima være viktigst - for i Halden tar vi vare på hverandre, samtidig som vi bygger fellesskapet for fremtiden (Kommuneplan). 
Halden Kommune har på tross av utfordringer, evnet å endre seg i takt med tiden, og gjennomført fremtidsrettede tiltak i møte med store omstillinger i både samfunnsliv og næringsliv. De omstillinger som ligger foran oss, skal Halden-samfunnet møte sammen, til det beste for fellesskapet.

Omstillingsevne er en av de viktigste egenskapene et attraktivt samfunn kan ha, og det har Halden. Halden kommunes visjon er derfor: Halden forberedt for omstilling.

Halden kommune har som hovedmål at helse- og omsorgstjenestene skal bidra til mestring, trygghet, aktivitet og ressursmessig bærekraft over tid. Kommunen skal sikre at det finnes tilgang på riktige tjenester, rett kompetanse og tilstrekkelig med ressurser når behovet for bistand oppstår hos den enkelte. For å sikre dette må ressursene forvaltes godt og gjennomtenkt slik at det kommer alle innbyggere i Halden kommune til gode. 
Helse, omsorg og mestringsplan 2022-2034 skal vise retning, samt skape forutsigbare rammer for tjenestene, for tjenestemottakerne og for tjenesteyterne, i tråd med kommunalavdelingens visjon.

Paradigmeskifte

Det er behov for en dreining fra tradisjonelle helse– og omsorgstjenester til fremtidsrettede og bærekraftige tjenester som bygger opp under egenmestring og trygghet. Alle deler av helse- og omsorgstjenesten må styrkes i tiden fremover. Det krever samhandling på flere nivå. 

Utfordringsbildet Halden kommune står overfor viser:

  • Endring i befolkningssammensetningen med økende antall eldre og synkende antall yngre. 
  • Medisinske fremskritt gjør det mulig å leve med sykdom (alvorlig sykdom) lenge. 
  • Folkehelseprofilen for Halden viser en større sykelighet i befolkningen enn snittet i Norge.
  • Det er flere personer med omfattende bistandsbehov i Halden enn snittet i Norge.
  • Det blir lavere tilgang på helsepersonell og ressurser fremover, i forhold til behov ved tradisjonell helse – og omsorgstjeneste.
  • Innbyggere har større bevissthet og krav til kommunens helse og omsorgstjenester i dag enn tidligere.
  • Samhandlingsreformen overfører oppgaver fra spesialisthelsetjenesten (sykehus) til primærhelsetjenesten (kommune). 
  • Sykehuset Østfold sin strategi er tidlig overføring av pasienter til hjemkommunen for både oppfølging og behandling.

Sammen viser utfordringene viktigheten av riktige tiltak for å sikre forsvarlige tjenester til de som trenger det. Nytenkning, omlegging av tjenestetilbudet og innovasjon vil være nødvendige tiltak å sikre en bærekraftig tjeneste over tid.

Forebyggende innsats og fokus på den enkeltes evne til å mestre eget liv krever en bevisst og helhetlig omstilling. Målet er å sette brukerne i stand til å være mer aktive deltakere i egen hverdag og i eget liv, samt å øke evnen til å ta selvstendig ansvar for gode valg. I tråd med økt ansvar for egenmestring, pågår en nasjonal satsning fra myndighetene om å gi befolkningen økt helsekompetanse. Hva som bidrar til god helse for den enkelte, handler i stor grad om å sette befolkningen i stand til økt livsmestring og ansvar for eget liv. 

Fremtidige helsetjenester skal utformes i samarbeid med de involverte, og innebærer i stor grad at den enkeltes ressurser aktiveres. Når personer mottar helsetjenester, er retten til samvalg en realitet, i tråd med gode pasientforløp. Samvalg er en prosess hvor du, sammen med helsepersonell, tar beslutninger i ditt liv om hva som er viktig for deg. Ved et paradigmeskifte, og i tråd med kvalitetsreformen Leve hele livet, er det en endring i tankesettet.

Kvalitetsreformen Leve hele livet
Fra Til
Hva er problemet du trenger hjelp til? Hva er viktig i livet ditt nå?
Lengst mulig i eget hjem Lengst mulig aktiv i eget liv
Sen innsats Tidlig intervensjon
Sykdomsperspektiv Helseperspektiv
Informasjon Motivasjon
Passivisering Aktivisering
Hjemmehjelp Hjemmetrening

I Halden og Norge vil det være avgjørende at befolkningen tar ansvaret for egen helse og evne til å mestre eget liv. Det må jobbes bevisst mot å bedre folkehelsen, opptrening og opplæring i å leve med sykdom, og å mestre alle livets faser. Helse- og omsorgstjenestene vil ikke strekke til i sin nåværende form til alle.

Samtidig må fokuset på pårørendes rolle bli sterkere. Du skal ikke bli syk av å være pårørende. Riktig informasjon, opplæring og støtte til pårørende vil bistå i å takle rollen bedre over tid, og avgjørende for å finne balansen mellom å ta vare på egen helse og å ta vare på de nærmeste.