Vi tester ut jord uten torv

Vi tester ut jord uten torv

I år har Parkavdelingen i Halden kommune startet et prosjekt hvor de har plantet med jord som ikke inneholder torv. 

Den vanligste blomsterjorda er ikke miljøvennlig. Både private og offentlige instanser tar nå grep for å finne nye løsninger.

Høymyr er en truet naturtype

Jorda som selges i sekker i butikker og på hagesentre inneholder torv, og torven hentes ut fra høymyr som er en truet naturtype.

- Vi må ta vare på høymyra for å verne om naturmangfoldet og for å redusere utslipp av CO2, sier Martine Ringdal, miljørådgiver i Halden kommune.

På nettsiden til NRK kan vi lese om torvens viktighet:
I tillegg til at høymyr er en truet naturtype, er det et miljøproblem til med torv. Myrene er effektive, naturlige karbonlagre, og torv er viktig for å binde CO₂ i myrene. Når torven hentes ut, frigjøres CO₂.

Det tar naturen tusen år å bygge én meter myr. Men den våte, tjukke torven fungerer som en karbonsvamp.

Selv om myr bare dekker tre prosent av jordklodens areal, er det lagret like mye karbon her, som i hele atmosfæren. Når myr graves opp frigjøres dette karbonet, og blir til CO₂. I tillegg slippes klimagassene metan og lystgass ut.

Norsk institutt for bioteknologi (Nibio) beregner at utslippene fra ødelagt myr kan tilsvare syv prosent av alle norske utslipp. Ifølge Norsk institutt for naturforskning (Nina) kan det være så mye som ti prosent. Det tilsvarer omtrent utslippene fra alle personbiler på norske veier.

Årlig slippes det ut 83.000 tonn CO₂-ekvivalenter per år fra torvproduksjon, ifølge Miljødirektoratet. Mesteparten av denne torven, rundt 75 %, brukes i plante- og hagejord som selges til private.

Les hele artikkelen på nrk.no