Luftkvalitet

Luftkvalitet

Lufta i Halden er som oftest fri for støv og lite forurenset. Likevel kan det om vinteren og våren til tider være høy luftforurensning. 

Hva påvirker luftkvaliteten?

Veitrafikk med utslipp av eksos og asfaltstøv fra piggdekk, utgjør en hovedkilde til lokal luftforurensning.

I tillegg bidrar vedfyring og industri, samt langtransportert forurensning. Været vil også være med og påvirke luftkvaliteten, da svevestøv vil virvles opp av vind og trafikk i tørrvær, mens nedbør vil hindre oppvirvling. Spesielle værforhold som temperaturinversjon, vil også kunne føre til høy luftforurensning. 

Måling av luftkvaliteten i Halden

Halden kommune overvåket tidligere lokal luftkvalitet via en målestasjon plassert langs Fv. 22 på Vaterland. Det ble målt svevestøv i to fraksjoner (PM10 og PM2,5). Etter 1,5 års måling viste resultatene at Halden kommune tilfredsstiller kravene til luftkvalitet som stilles i forurensningsforskriften.

Halden kommune er opptatt av luftkvalitet i sin langsiktige planlegging for miljøet og innbyggernes beste. Vi monterte vinteren 2020/2021 opp luftkvalitetssensor på 20 kommunale bygg. I tillegg meldte mange huseiere seg til en luftkvalitets-dugnad hvor de fikk luftkvalitetssensor montert på huset sitt. Dette er et prosjekt som skal pågå i tre år og kan bidra til en bevisstgjøring om hva som påvirker luftkvaliteten og hvilke konsekvenser innbyggernes valg gjør for luftforurensningen i nærmiljøet.

Varsling av luftkvalitet

Varslingstjenesten viser forventet luftkvalitet for Halden 48 timer framover i tid. Ved å trykke på «vis detaljerte helseråd» får man fram helseråd for utsatte grupper i befolkningen basert på varslet luftkvalitet. Astmatikere, folk med luftveisplager, hjerte- og karsykdommer, eldre, gravide og barn er grupper som kan være spesielt utsatt, og som bør følge med på varslet.

Hva er dårlig luft?

Forurensningsforskriften kapittel 7 setter grenseverdier for luftkvalitet. Folkehelseinstituttet og Miljødirektoratet har også utarbeidet luftkvalitetskriterier som tar hensyn til uønskede helseeffekter. Kriteriene er satt så lavt at de aller fleste er beskyttet mot skadelige effekter hvis de overholdes, og tilsvarer grønn varslingsklasse i tabellen nedenfor. I tillegg har vi i Norge satt oss nasjonale mål som er et nasjonalt ambisjonsnivå for fremtidig luftkvalitet. 

Forebygging av luftforurensning

​Vi kan alle bidra til å minske utslipp av luftforurensning.

Noen tiltak er:

  • kjøre med piggfrie dekk
  • reise kollektivt eller kjøre sammen med noen
  • benytte utslippsfrie transportmidler som sykkel eller el-bil
  • riktig fyring med god trekk i peis og vedovn
  • bytt ut en gammel vedovn med en ny, rentbrennende ovn
  • dersom det er mulig, benytt alternative oppvarmingskilder istedenfor vedfyring på dager med høy luftforurensning

I tillegg kommer kommunale, statlige og fylkeskommunale tiltak slik som gatefeiing og salting med magnesiumklorid (binder veistøv), og mer langsiktige tiltak som tilrettelegging for bedre tilgang til kollektivtransport og gang- og sykkelstier.  

​Vil du vite mer om lokal luftkvalitet?

Martine Hageengen Ringdal
Miljørådgiver
E-post
Mobil 48 26 80 78